FOTO: zena.blic.rs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Matijevdan, slavu posvećenu Svetom apostolu i jevanđelisti Mateju.

Matej je bio Јevrejin i bogati poreznik. Sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju.

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije poštovao i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se okrenuo kada ga je Isus Hrist pozvao da ga slijedi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovjedao je hrišćanstvo i iscjeljivao bolesne, izgonio đavole, liječio gubave i vaskrsavao mrtve. Matej je bio očevidac i svjedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovjedao jevanđelje u Palestini, u Јerusalimu i okolini. Po odlasku iz Јerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje - Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej. Danas je dobro pročitati Јevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )