FOTO: mojevrijeme.hr

„Danas je Dan Republike i stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena i stari se sjeća ratnih vremena..“, uvodni su stihovi predratnog hita Dan Republike sarajevskog sastava Zabranjeno pušenje, koji možda i najbolje asocira na jedno vrijeme, ljude i običaje.

Dan Republike obilježavao je godišnjicu 2. zasjedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine.

Taj dan, 29. novembar, proglašen je Danom Republike, koji je kasnije slavljen kao praznik gotovo šest decenija, sve do 2002. godine, od kada se zvaničnio ne obilježava.

AVNOJ je uveo naziv maršala Jugoslavije i dodijelio ga komandantu Josipu Brozu Titu. Funkcija predsjednika “prve vlade” nove Jugoslavije povjerena je Titu.

Na dvogodišnjicu zasijedanja u Jajcu, 29. novembra 1945, dotadašnja Demokratska Federativna Jugoslavija preimenovana je u Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, što znači da je monarhija i formalno oborena, a 31. januara 1946. proglašen je prvi Ustav FNRJ.

Poslije završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar proslavljan je kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima, proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. godine ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a.

Pionirska zakletva

Inače svakog 29. novembra polagala se pionirska zakletva. Učlanjenje u Savez pionira, dešavao se u prvom razredu osnovne škole, na Dan republike. Tada su učenici polagali Pionirsku zakletvu i dobijali pravu pionirsku uniformu: Plavu kapu sa petokrakom zvezdom crvene boje – “titovku”, i crvenu maramu koja se nosila oko vrata.

Takođe, morala se nositi i bijela košulja ili bluza i tamnoplave pantalone ili suknja. Svečana zakletva polagala  se pred roditeljima i državnom zastavom, a čito ju je oficir JNA.

Tekst zakletve glasi: Danas, kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, i biti vjeran i iskren drug, koji drži datu riječ. Da ću voleti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio drug Tito da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir!

Posljednja generacija pionira u Jugoslaviji položila je zakletvu 29.novembra 1989. godine. Dvije godine kasnije Jugoslavija je nestala je u plamenu građanskog rata, a pionirska zakletva kao i ona koju su položili vojnici i oficiri JNA pogažena je i ostala mrtvo slovo na papiru.

Posljednji put praznik je u Srbiji obilježen 2001. godine, a Savezna skupština Savezne Republike Jugoslavije SRJ ukinula ga je 14. novembra sljedeće godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )