FOTO: null

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave praznik posvećen Svetom Evstatiju, ranohrišćanskom svetitelju koji se od davnina pominje kao zaštitnik lovaca i šuma.

Sveti Evstatije (negdje se pominje i kao Sveti Jevstatije) godinama je i sam bio paganin. Služio je kao rimski vojskovođa u 1. vijeku nove ere u vrijeme careva Tita i Trajana i prije nego što je kršten kao hrišćanin se zvao Plakida.

Međutim, iako osvajač, Plakida je bio pravedan i dobar čovjek koga je narod poštovao i voleo. Jedna od njegovih velikih strasti bio je lov. Kada je jednom prilikom krenuo u šumu, predanje kaže da je ugledao jelena kome je među rogovima svjetlio krst. Plakida mu je bez bojazni prišao i tada mu se javio Bog.

Nakon toga, vojskovođa je otišao kod hrišćanskog sveštenika i krstio se sa ženom i oba sina dobivši ime Evstatije. Kada se nakon toga vratio u šumu, na mjesto gdje je ugledao jelena, Bog mu se obratio i prorekao mu težak život i stradanje u Hristovo ime, ali i vječnu slavu.

Evstatije je nakon toga tajno napustio Rim i sa porodicom počeo da živi među prostim narodom i pomaže nesrećnima. Međutim, kako je i bili prorečeno, snađoše ga mnoge nedaće – varvari mu oteše ženu, a sinove napadoše i odvukoše zvijeri. Ono što Evstatije nije znao bilo je to da su mu decu spasli čobani, a i da je varvarin koji se usudio da mu ukrade ženu ubrzo poginuo i da su oni bezbjedni.

Sveti Evstatije se praznuje kao zaštitnik lova i lovaca u Srbiji. Vjeruje se da se danas valja prošetati po šumama i livadama u njegovu čast jer će tako svakoga pratiti dobra "lovačka" sreća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )