FOTO: null

Danas je Aranđelovdan, dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila.

Arhangel Mihailo je za Jevreje, čuvar Izraela i Sinagoge. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, pobjednikom Lucifera i Satane. Zato ga u umjetnosti predstavljaju sa oklopom i mačem u ruci. Smatra se čuvarem pravoslavne vjere i borcem protiv jeresi. On je i zaštitnik loze Nemanjića. Spominje se i u Kuranu.Narodno vjerovanje kaže da on dolazi i uzima ljudske duše, kojima je kucnuo čas. Arhangel Mihailo navodno obilazi sve bolesnike i ako tom prilikom stane kod nogu - neće biti dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti.

U narodu se vjeruje i da na današnji dan Arhangel Mihailo  silazi na zemlju kao putnik ili prosjak, kako bi podsetio ljude da treba biti dobar prema svakome, kao i da svakome treba pomoći u nevolji.

Ovaj anđeo slavi se u jesen, po narodnom vjerovanju to je zato što, kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme. Vrijeme zime i zimske teškoće.

Prema vjerovanju, na Aranđelovdan ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, prati prozore, niti veš.

Šta treba raditi na današnji dan?

Postoji i vjerovanje da se na današnji treba moliti za ozdravljenje, jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )