FOTO: null

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, uz najmanje dva izdvojena sudijska mišljenja, juče je Narodnoj skupštini Republike Srpske otpremio odluku o proglašenju neustavnosti 9. januara kao Dana Republike.

"Kada Narodna skupština Republike Srpske primi odluku, počinje da teče rok od šest mjeseci za usklađivanje Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH", rekao je Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

Ipak, po svemu sudeći, Narodna skupština RS tražiće preispitivanje ove odluke Ustavnog suda BiH i to nakon što je detaljno prouči.

Niko od nadležnih koje smo juče kontaktirali nije želio ništa da kaže o temi zahtjeva za preispitivanje odluke, ističući da je o tome još rano govoriti i da će odluku o tome donijeti najuže rukovodstvo Narodne skupštine RS.

Prema proceduri, ukoliko se RS odluči za podnošenje zahtjeva za preispitivanje ranije odluke Ustavnog suda o neustavnosti Dana Republike, što je gotovo izvjesno, neophodno će biti pronaći nove činjenice koje nisu bile poznate prilikom odlučivanja.

Nakon zahtjeva za preispitivanje odluke, Ustavni sud BiH prvo treba da se izjasni da li je zahtjev prihvatljiv, a ako odluči da jeste, odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republike se ne primjenjuje sve do donošenja konačne odluke.

Dodatni motiv za traženje da se odluka preispita u RS će biti i izdvojena mišljenja sudija, kojih prema nezvaničnim informacijama ima tri, jer je osim sudija koje dolaze iz RS, izdvojeno mišljenje dao i jedan sudija iz hrvatskog naroda.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH 26. novembra, odlučujući po apelaciji Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, utvrdio je da član Zakona o praznicima RS koji propisuje da je 9. januar Dan Republike nije u skladu s Ustavom BiH.

Ovu odluku Ustavnog suda BiH odbacile su sve političke partije u Republici Srpskoj, a potpisana je i zajednička izjava političkih lidera koja govori o tome da će Republika Srpska, bez obzira na sve, nastaviti slaviti 9. januar.

Istom izjavom Republika Srpska zatražila je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH u roku od 120 dana, s ciljem da trojici stranih sudija prestane mandat i da se oni zamijene domaćim. Pored ovoga, vlasti RS traže i da prilikom donošenja odluka u Ustavnom sudu BiH mora biti glas iz svakog entiteta.

Odluka o neustavnosti Dana Republike donesena je preglasavanjem jer je troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija preglasalo četvoricu sudija koji dolaze iz RS i FBiH.

Sastav Ustavnog suda

  • Mirsad Ćeman, predsjednik
  • Mato Tadić, potpredsjednik
  • Margarita Caca Nikolovska, potpredsjednik
  • Zlatko Knežević
  • Tudor Pantiru
  • Valerija Galić
  • Miodrag Simović
  • Seada Palavrić
  • Constance Grewe

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )