FOTO: null

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici trebalo da, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o radu.

U Banjaluci je kasno sinoć završen sastanak predstavnika Unije udruženja poslodavaca sa Vladom Republike Srpske i predstavnicima većine političkih stranaka. Poslodavci su izvršnoj i zakonodavnoj vlasti rekli šta im smeta u prijedlogu zakona o radu.

Hoće li amandmani poslodavaca biti usvojeni biće jasno na posebnoj sjednici Parlamenta srpske koja počinje danas popodne.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca su dostavili više amandmana na prijedlog zakona o radu. Očekuju da će ih većina biti usvojena. O kojim amandmanima se radi nakon sastanka nisu htjeli da otkriju.

Da li će amandmani poslodavaca dobiti podršku poslanika ostalo je nepoznato. Predsjednica Vlade je poručila da će o svim eventualnim izmjenama predloženog teksta raspravljati narodni poslanici.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici PDP-a i NDP-a, ali su ga napustili nedugo nakon početka. Poručili su da ovako bitan sistemski zakon ne smije da ide po hitnoj proceduri.

Iz Srpske demokratske stranke su ranije poručili da se neće odazvati sastanku, jer ne može uraditi ništa korisno za zakon koji ide po hitnom postupku.

Sjednica parlamenta Republike Srpske na kojoj će po hitnom postupku biti razmatran prijedlog zakona o radu počinje u 15 časova. Tekst prijedloga jednog od najvažnijih zakona Vlada Republike Srpske je u skupštinu uputila prije četiri dana.

Zakon o radu podijelio je socijalne partnere u Srpskoj.

Poslodavci smatraju da je neophodno usvajanje novog radnog zakonodavstva, Savez sindikata Republike Srpske je protiv i uoči zasjedanja parlamenta najavljuje radničke proteste.

Kontra poruku radnicima uputio je u subotu predsjednik Milorad Dodik, kojih ih je pozvao da ne idu na proteste, jer se predloženim zakonom štite i njihova i prava poslodavaca.

Sindikat je pozvao radnike, članove sidnikata, da dostojanstveno bez ikakvog straha odbace svaku vrstu pritiska bilo koga i dođu na proteste.

"Članovi Saveza sindikata Republike Srpske organizuju protest zato što je Vlada Republike Srpske odlučila da bez saglasnosti i volje radnika, po hitnom postupku, u predvečerje nove godine, uputi zakon o radu u proceduru, naglasila je predsjednica te sindikalne organizacije Ranka Mišić.

Međutim, premijerka Željka Cvijanović ističe da Savez sindikata ima pravo na proteste, ali da je nekorektno što šire paniku i laži da se novim zakonom o radu ukidaju radnička prava, a nisu željeli ni da učestvuju u pregovorima o tom zakonu.

Opozicija u Republici Srpskoj smatra da je neophodno izmjeniti radno zakonodavstvo u Srpskoj, ali se o zakonu trebalo raspravljati u redovoj proceduri, a ne po hitnom postupku te uz učešće svih socijalnih partnera.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )