FOTO: InfoBijeljina

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović izjavio je tokom današnje posjete Bijeljini da je jako bitno da nastava bude u školama, te da se, uz brigu o zdravlju učenika, omogući i socijalizacija, druženje između učenika, komunikacija i fizička aktivnost.

"Najbitnije je zdravlje učenika i pridržavanje uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a kvalitet nastave u učionici može se ostvariti i časom od 20 do 30 minuta, sigurno mnogo više nego kod nastave na daljinu, iako je i taj način na koji smo zavšili prethodnu školsku godinu bio jako dobro urađen sa aspekta struke i zadovoljstva roditelja i učenika", ocijenio je Damjanović.

On je naveo da je preporuka Uneska i odluka svih zemalja u regionu da se krene sa nastavom u učionicama.

"Siguran sam da ćemo, ukoliko budemo poštovali sve što je propisano, izbjeći rizike ili ih svesti na najmanju moguću mjeru", rekao je Damjanović i poželio sreću učenicima, nastavnicima i roditeljima đaka u novoj školskoj godini koja počinje 1. septembra.

Damjanović je ukazao i na značaj saradnje, povjerenja i poštovanja između škola i roditelja.

"Pri pravljenju plana organizacije nastave bilo je bitno da budu obuhvaćeni svi predmeti, a direktori će napraviti raspored za učenike i nastavnike, od kojih mnogi rade u više škola, uz mogućnost pravljenja blok časova", rekao je Damjanović.

Prema riječima Damjanovića, nastavnici će u novim uslovima morati da promijene način rada i odustati od klasičnih metoda, te učenike upoznavati o najbitnijim činjenicama, jer je bitan ishod učenja.

"Odustali smo od klasičnih provjera znanja tokom izvođenja nastave na daljinu i svakako da će sada mnogo više do izražaja doći praćenje rada učenika i sve što on radi u školi ili u komunikaciji tokom nastave na daljinu", naveo je Damjanović i dodao da je bilo krajnje vrijeme da se odustane od klasičnog oblika ocjenjivanja.

Nije se, kaže Damjanović, odustalo od nastave na daljinu koja će biti organizovana za one učenike kojima gradivo ne bude jasno, koristeći već odobrenu platformu, za učenike koji su hronično bolesnici i za koje su ljekari rekli da ne mogu pohađati nastavu u učionici, te svakako, ne daj Bože, ako bude zaraženih i izolovanih učenika.

Damjanović je naveo da su u ovoj školskoj godini novi udžbenici za drugi razred osnovne škole iz Matematike i NJemački jezik u sedmom razredu, zato što je došlo do promjene nastavnih planova i programa.

"Nastojaćemo da bude što manje promjena udžbenika da ne bi opteretili roditelje, pogotovo što sad veliki broj udžbenika prelazi u digitalnu formu", rekao je Damjanović.

Za nastavu fizičkog vaspitanja je naveo da će se održavati u učionici ili na otvorenom, ne u školskim salama.

On je nakon sastanka sa direktorima srednjih škola kao specifičnost izdvojio rad u 14 struka i 106 zanimanja, kao i održavanje praktične nastave, za koju struka preporučuje da se nastavi i kod poslodavaca, uz poštovanje svih epidemioloških preporuka.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u regiji Predrag Račanović rekao je nakon sastanka da je u 18 škola u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama sve spremno za početak nastave u učionicama, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, a resorno ministarstvo obezbijedilo je dodatna sredstva za svakodnevnu dezinfekciju.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini u osnovnu školu ove godine polazi 850 prvačića, nešto manje nego prošle, ali ima i škola kakva je "Vuk Karadžić" u gradu sa rekordnim brojem prvaka ikada – 192, a prošle godine ih je bilo 166.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u bijeljinskoj regiji Duško Đurić rekao je novinarima da je u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama sve urađeno za nesmetan početak nastave u učionicama koju će pohađati oko 5.000 učenika, uz svesrdnu podršku resornog ministarstva i lokalnih zajednica.

"Čas traje 20 minuta, profesori se moraju fokusirati na najbitnije segmente nastavne jedinice i biće u stalnom kontaktu sa učenicima", naveo je Đurić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u regiji Birač Biljana Pisić rekla je novinarima da je na ovom području 2.300 učenika i da će nastava u školama biti organizovana u četiri smjene, u saradnji i uz podršku lokalnih zajednica i prevoznika.

Prema njenim riječima, praktična nastava održavaće se, za sada, u školi, a roditelji će odlučivati o tome da li će djeca ići na praksu kod poslodavaca.

Sastanak Aktiva direktora osnovnih škola u regiji održan je u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", u Područnom odjeljenju Ledinci, a sastanak Aktiva direktora srednjih škola regije Semberije i Birač u Ekonomskoj školi u Bijeljini. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )