FOTO: pixabay

Zagreb - Broj Srba u Dalmatinskom zaleđu za 20 godina smanjio se za 60.218, odnosno, 82,1 odsto.

To je pokazalo istraživanje u sklopu projekta "Raspored naseljenosti i kretanje srpskog stanovništva u Hrvatskoj (1880 - 2011)".

Podaci su utvrđeni na osnovu poređenja popisa iz 1991. i 2011. godine u tom dijelu Hrvatske, u kome su do 1991. godine Hrvati činili 61 do 64 odsto stanovništva, a Srbi 31. do 35, prenosi informativni portal Srba u Hrvatskoj "P-portal".

Kako se navodi, demografski trendovi kretanja ukupnog stanovništva Hrvatske, posebno srpskog stanovništva, poražavajući su kada se analiziraju na nivou regija koje su tradicionalno u značajnom broju naseljavali Srbi - Benkovac, Obrovac, Knin, Drniš, Sinj i Imotski.

Već na popisu, obavljenom 2001. godine vidi se da se broj broj Srba smanjio za 63.024, odnosno 85,93 odsto, a 2011. godine za 60.218, odnosno za 82,1 odsto, u odnosu na 1991. godinu, a razlog za to je, navodi se u analizi, ratno stanje tokom 90-ih godina prošlog vijeka.

"Uzroke ovakvog drastičnog pada broja stanovnika srpske narodnosne pripadnosti treba tražiti, osim u egzodusu kao posljedici rata, u selektivnom povratku srpskog stanovništva (vraća se uglavnom biološki i radno nereproduktivno stanovništvo), nacionalističkim posljeratnim ekscesima i zastrašivanjima kao i državnim onemogućavanjem povratka (diskriminirajući zakoni, njihovo sprovođenje, i sl.), navodi se u analizi.

Istraživanje je sprovelo Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, a uradili su ga profesori Vladimir Cvjetićanin i Nikola Lunić sa saradnicima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )