FOTO: InfoBijeljina.com

Trenutak kad su mi saopštili da sam pozitivna na virus korona, probudio je određeni strah za moje i zdravlje moje porodice, rekla je Daliborka Ješurić, doktor u bijeljinskoj bolnici, koja je bila pozitivna na Covid-19

"Od početka epidemije bila sam svjesna rizika od zaraze korona virusom, prvenstveno zbog posla kojim se bavim. Iako sam očekivala da ću se, vjerovatno, zaraziti u nekom momentu, trenutak kada su mi saopštili da sam pozitivna probudio je određen strah za moje i zdravlje moje porodice. Mjesecima unazad pridržavala sam se svih propisanih mjera i zaista ne znam gdje sam mogla da se zarazim", rekla je Daliborka. 

Prvi simptomi su se, kako navodi, javili 22. oktobra, u vidu povišene tjelesne temperature i malaksalosti. Urađen je brzi test koji je bio pozitivan, a PCR je potvrdio koronu. Klinička slika joj je, na sreću, bila lakša – blago povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, kasnije se javio suvi kašalj.

"Retestirana sam 7. novembra, rezultat je bio negativan i vratila sam se svojim svakodnevnim obavezama. Za razliku od mene, moj otac je imao težu kliničku sliku, obostranu upalu pluća. Na njegovom primjeru sam vidjela da ova bolest uopšte nije bezazlena. Sveopšte stanje mu je bilo loše. Najviše me je brinula visoka temperatura, koja je trajala danima, išla i do 40 stepeni i koja se jako teško obarala. Oca sam liječila kod kuće, koliko je to bilo moguće, a zatim je otišao u bolnicu. U tim momentima sam bila veoma zabrinuta, jer iako smo ljekari, mi smo i ljudska bića i naravno da se plašimo", dodala je Daliborka.

Dok radi, koristi masku, nekada i dvije, ali to, očigledno, nije bila garancija da se neće zaraziti.

"Ali, sigurno me je zaštitila od veće koncentracije virusa i samim tim olakšala kliničku sliku. Podsjetila bih da je jedna od prvih žrtava kovida 19 u Kini bio upravo oftalmolog. Više smo izloženi virusima, jer naši pregledi podrazumijevaju jako blizak kontakt s pacijentom. Međutim, odabrala sam ovaj poziv i prihvatila rizik koji on donosi. Zato sam spremna da se borim, zajedno sa svojim kolegama, za zdravlje svakog pacijenta", zaključila je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )