FOTO: null

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Beograd dijeli stav Moskve da Haški tribunal treba što prije zatvoriti jer nije radio na pomirenju u regionu, već na destabilizaciji.

Dačić je ponovio da mu je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prenio da Rusija smatra da što prije treba zatvoriti Tribunal u Hagu jer se nije ponašao kao sud.

"Zvanični Beograd deli stav Moskve. Umesto da Tribunal radi na procesu pomirenja i kažnjavanju onih koji su počinili zločine, zašto je i bio formiran, on je bio generator nestabilnosti i destabilizacije regiona", izjavio je Dačić za RTS.

On je ukazao na činjenicu da je u jeku predizborne kampanje u Srbiji zakazano izricanje presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i lideru radikala Vojislavu Šešelju.

"Može se očekivati i da će u daljem postupku uslediti neki novi obrti. Ne verujem da je to bila dobronamernost prema Šešelju, već akti koji doprinose destabilizaciji Srbije i čitavog regiona", ukazao je Dačić.

Govoreći o burnim reakcijama u regionu nakon oslobađajuće presude Šešelju, Dačić je naveo da oni koji tako reaguju polaze od toga da je Srbija kriva za ratove devedesetih.

"Mislim da je to apsolutno netačno, ali služi za verifikaciju bombardovanja. A za to se nikom nije sudilo, ali se sudilo Srbima u Hagu", naglasio je Dačić.

On je podsjetio da su na slobodu su pušteni Ramuš Haradinaj, Ante Gotovina, muslimanski ratnici, "a potpuno su zapostavljanjni mudžahedini koji su se borili na strani muslimana, pogotovo danas kada je to aktuelno".

"Lavrov je rekao da će tražiti da se pokrene to pitanje. Mi to ne možemo, ali Rusija može kao članica Saveta bezbednosti", ukazao je Dačić.

Komentarišući navode da se Humanitarni centar u Nišu koristi kao špijunski centar Rusije, Dačić je rekao da su to "smiješne priče i besmislica".

On je prenio da je Moskva pozvala Beograd da učestvuje u spasavanju spomenika kulture u Palmiri u Siriji i dodao da će to prenijeti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )