FOTO: null

Učenici devetih razreda osnovnih škola koje su učestvovale u eksternom ispitu njihovog znanja pokazali su srednji nivo znanja iz srpskog jezika i nizak nivo znanja iz matematike, potvrdio je ,,Nezavisnim,, Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda Re

"Bez obzira na to što se radi o eksperimentalnoj provjeri postignuća i što nam nije cilj isključivo provjera znanja učenika, bilo bi šteta ne spomenuti i pohvaliti OŠ Dositej Obradović Banjaluka, čiji su učenici pokazali najbolje znanje iz srpskog jezika i matematike od svih škola. Iz oba predmeta na drugom mjestu je OŠ Sveti Sava iz Ljubinja. Iz srpskog jezika na trećem mjestu je OŠ Branko Ćopić Banjaluka, a iz matematike OŠ Vuk Karadžić Bratunac. Što se tiče škola čiji su učenici pokazali najlošije znanje, tu možemo svrstati sve škole koje su se plasirale iza 50. mjesta, a Republički pedagoški zavod će težište svojih aktivnosti u narednom periodu usmjeriti na škole koje nisu eksternoj provjeri postignuća prišle ozbiljno, što se odrazilo i na rezultate", napomenuo je Damjanović.

U eksperimentalnoj fazi eksternog ispitivanja, koje je održano 27. i 28. aprila, učestvovali su učenici 83 osnovne škole iz Republike Srpske, a provjeri znanja iz srpskog jezika pristupilo je njih 6.108, a iz matematike 6.137.

"Bez obzira na pokazane nivoe znanja, mi ne smatramo da ocjene koje dobijaju učenici u redovnoj nastavni nisu zaslužili, niti da profesori ne ocjenjuju objektivno, već je to pokazatelj da se u svakoj provjeri postignuća moraju poštovati standardi i profesori treba da koriste više tehnika provjere znanja učenika", napomenuo je Damjanović.

Ipak, zbog razlika u ocjenama u redovnoj nastavi i iskazanog znanja na testiranju, analizu eksterne provjere postignuća će inspektori - prosvjetni savjetnici za matematiku i srpski jezik raditi sa predmetnim nastavnicima, dok će je direktor Republičkog pedagoškog zavoda sa saradnicima raditi sa direktorima i pedagozima škola.

"Svrha je da se usavrši procedura, jer je riječ o eksperimentalnoj fazi. Dakle, rezultati i ocjene su u drugom planu. Tako smo mi obaviješteni od resornih institucija, do sada", napominje za "Nezavisne" Miroslav Popržen, direktor OŠ "Sveti Sava" u Banjaluci, gdje su, kako dodaje, tačni rezultati na testovima iz matematike bili u 21 odsto slučajeva, odnosno u 44 odsto iz srpskog jezika.

Po međunarodnim standardima postignuća, učenici se ne vrednuju brojčano, već po nivoima postignuća, a kako nam napominje direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović, veoma je teško rezultate iskazati brojčano i odrediti prosječnu ocjenu.

"Ako se rezultati uporede s onima iz prethodnih godina, lako se može zaključiti da su učenici ove godine pokazali najbolje znanje", dodaje on.

Osnovne škole su početkom februara upoznate sa kompletima od po 200 zadataka iz svakog predmeta. Predmetni nastavnici su imali mogućnost da tri mjeseca sa učenicima vježbaju zadatke. Od 20 zadataka koje su rješavali učenici, jedna trećina zadataka je bila iz niskog nivoa znanja, a to su zadaci koje mora znati najmanje 90 odsto učenika, trećina su bili zadaci iz srednjeg nivoa znanja, a to su zadaci koje mora znati oko 50 odsto učenika, i jedna trećina visokog nivoa znanja, koje može riješiti 10 odsto učenika.


Nema kazne

S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnoj fazi, oni koji nisu pokazali zadovoljavajuće rezultate neće biti kažnjeni nižom ocjenom, dok će đaci koji su pokazali viši stepen znanja od ocjene koju imaju dobiti šansu da je poprave u predmetnom ispitivanju, na redovnoj nastavi.

Priprema je ovo, podsjetimo, za uvođenje obaveznog završnog testiranja učenika, jer će nakon ispitivanja u svim školama biti odlučeno da li postoji potreba za mijenjanjem Pravilnika o upisu učenika u srednju školu, odnosno uvođenjem obaveznog testiranja i male mature.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )