FOTO: express.hr

Mislili ste da samo Englezi voze lijevom stranom puta? Ne. Dok Kanađani i Kinezi negdje tamo poslije Drugog svjetskog rata nisu sa lijeve prešli na vožnju desnom stranom kolovoza većina čovječanstva je vozila "kontra stranom".

Zanimljivo je da neki stručnjaci smatraju da je sigurnije voziti lijevom stranom jer je većina ljudi na planeti desnoruka (lakše obilaženje, skretanje) ali nema naučnih dokaza.

Kako je sve počelo, kada je odlučeno ko će voziti kojom stranom?

U srednjem vijeku kada su počeli da se uvode propisi kojom stranom puta će se voziti kočije, kojom će se jahati bilo je "prirodno" da svi jašu lijevom stranom jer se desnom potezao mač. Isto tako, uzjahivalo se sa lijeve strane konja jer je mač bio pripasan na lijevom boku. U kasnim godinama 18. vijeka u Francuskoj (koja je takođe bila kolonijalna sila kao Engleska pa je znatno uticala na ostatak svijeta) i SAD počeli su da se koriste konvoji velikih zaprežnih kola sa više upregnutih konja ili goveda.

Mjesto za vozača nije bilo strogo određeno, ali su oni sjedili lijevo da bi desnom rukom mogli da bičuju prednjeg lijevo upregnutog konja. Svi su počeli da voze desnom stranom da bi kočijaš lakše mogao da pazi prilikom mimoilaženja sa drugim kolima da se ne zakače točkovi. U Rusiji je car Petar Veliki odredio da se vozi desnom stranom da bi carica Elizabeta Petrovna 1752. zvanično izdala propis da se vozi desnom stranom puta.

Do Francuske revolucije skoro cijela Evropa, naročito aristokratija, vozila je lijevom stranom ili jahala, ali su poslije pada Bastilje i oni krenuli na stranu koja je do tada bila rezervisana za pješake. U Parizu je 1794. zvaničnim dokumentom naređeno da se vozi desnom stranom.

Napoleon je "ubijedio" većinu zemalja Evrope da je bolje voziti desnom stranom, dok su one koje su odolijevale Korzikancu, Engleska, Austrougarska, Portugal, dijelovi Španije i Italije i dalje vozili lijevom stranom. Šveđani su takođe vozili lijevom stranom, čak su i Fince "ubijedili" nakon jednog rata da skoro 50 godina ignorišu "običaj" koji su im, opet poslije jednog rata nametnuli Rusi da voze desnom stranom. Opet je carska Rusijan Fince dekretom iz 1858. "vratila na pravu stranu".

Britanska imperija se 1835. opredijelila da vozi i zvanično lijevom stranom, a kako se "carska ne poriče" i u kolonijama širom svijeta su s oduševljenjem dočekali još jednu odluku zavojevača.

Jedino se u Egiptu nije primila ova naredba jer je Napoleon stigao nešto malo ranije. Svi koji su ljetovali u Egiptu sada znaju zašto im vozači u ovoj zemlji djeluju kao da ne znaju da li da voze lijevom ili desnom stranom...

Zanimljiv je slučaj Japana. On nije bio pokoren od strane Britanske imperije, ali su zbog izgradnje željeznice u kojoj su "pomagali" Englezi uskladili drumski saobraćaj sa prugom tako da su svi vozili lijevom stranom. Japanci su 1924. i zakonski odredili da se vozi lijevom stranom.

Kinezi su što zbog Engleza što zbog Japanaca vozili lijevom stranom sve do 1945. a onda je odlučeno da se vozi desnom stranom. Što baš i nije logično za jednu komunističku zemlju, ali je tako odlučeno.

Mnogoljudnu Indoneziju su 1596. "saobraćajni stručnjaci" iz Holandije, prispjeli sa brodovima, topovima i musketama, ubijedili da voze lijevom stranom kao i oni. Napoleon, koji je "prevaspitao" Holanđane da voze desnom stranom nije nikada stigao do Indonezije, tako da oni i dalje "kontriraju".

Englezi su i Amere tjerali da voze lijevom stranom, ali to se Džordžu Vašingtonu i drugarima , pored mnogo čega drugog, nije sviđalo pa su izborivši nezavisnost donijeli i propise (1792. u Pensilvaniji prvo) da se vozi "kako Bog zapovijeda" - desnom stranom.

Zanimljivo je da je slomom Austrougarske i dalje u Jugoslaviji, Čehoslovačkoj, nastavljeno da se vozi lijevom stranom. Tek tridesetih godina 20. vijeka prešli su na desnu stranu - pod uticajem Njemačke.

Spisak zemalja u kojima se vozi lijevom stranom: Velika Britanija, Tajland, Južna Afrika, Singapur, Novi Zeland, Australija, Nepal, Malta, Malezija, Makau, Pakistan, Indija, Kenija, Japan, Jamajka, Ostrvo Man, Indonezija, Indija, Irska, Hong-Kong, Kipar, Bermude.

Oko 39,3 odsto stanovnika planete.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )