FOTO: null

Sam Pele, po mnogima najbolji fudbaler svijeta svih vremena, Brazilac Pele ga je svrstao u 125 najboljih fudbalera svih vremena, 2002. godine bio je najbolji UEFA-in vezista svijeta, a najbolji fudbaler Njemačke bio je u tri navrata.

Za Njemačku reprezentaciju pružao je impresivne partije od 1999. godine do 2010. a ukupno 98 puta nosio je najdraži dres, zabivši 42 gola u karijeri.

Ovo je priča o Michaelu Ballacku, fudbaleru Chemnitzera, Kaiserslauterna, Bayera iz Leverkusena, Bayerna iz Minhena i Chelseaja koji je od te davne 1999. godine i dolaska u Kaiserslautern, pa sve do 2012. godine, kada se povukao iz aktivnog bavljenja fudbalom, uvijek pružao 100 posto na terenu - i vjerovatno je jedan od najvećih boraca na terenu svoje generacije.

Rođen je 1976. godine u Gorlizu u Istočnoj Njemačkoj, a ono što se malo zna o njemu, i rijetko pominje jeste da je on zapravo Lužički Srbin, odnosno vjerovatno najpoznatiji ostatak slovenskih poalpskih plemena koji i dan danas egzistira na tlu Njemačke, u dijelovima Saksonije i Brandeburga.

Iako nikada nisu imali nikakvu autonomiju ili šira politička prava, uporno su se trudili da sačuvaju svoju tradiciju, kulturu, običaje. Oni su narod bogate istorije, u kojoj je bilo puno uspona i padova. Poznati su bili kao miran zemljoradnički narod, sastavljen od mnogo plemena. Mnoga od njih su nestala sa spiska istorijskih naroda i vremenom se utopila u one veće i brojnije, sa snažnijom državnom organizacijom, vojskom, kulturom i identitetom.

Od poalpskih slovenskih plemena preživjeli su samo Lužički Srbi.

Skučeni između rijeke Labe i kapija Berlina, pokušavali su da opstanu na močvarnom tlu koje su marljivim radom uspjeli da pretvore u obradivu površinu i urbanu, sređenu sredinu.

Kako rekosmo, najpoznatiji predstavnik je Michael Ballack, koji je u svojoj bogatoj karijeri promijenio nekoliko timova. Osvojio je Bundesligu sa Kaiserslauternom, a onda i sa Bayernom. DFP Pokal, i Ligapokal se također nalaze u njegovom vlasništvu. Sa Chelseajeom je osvojio i prvenstvo Engleske, FA Cup, a dva puta je uspio biti drugi u Ligi prvaka, sa Leverkusenom 2002. godine, kada su poraženi od Reala i sa Chelseajem 2008. godine.

Na internacionalnom nivou jednom se približio na korak do medalje osvjača Svjetskog prvenstva, 2002. godine kada je Njemačka poražena od Brazila sa 2:0 u finalu, treći je bio 2006. na istom takmičenju, a drugi 2008. na Evropskom prvenstvu.

Od individualnih nagrada ima skoro sve, kako u Engleskoj, tako i u Njemačkoj. Poznat je bio, kako rekosmo kao bespoštedan borac, i jedan od najkompletnijih igrača svoje generacije. Pokrivao je nekoliko pozicija, tehnički je bio potkovan, snažan i agresivan igrač - sa izraženim inteligencijom za fudbal.

Iako je originalno igrao sweepera, Joachim Low je od njega napravio igrača koji komanduje terenom. Nakon povlačenja iz fudbala, radio je kao fudbalski analitičar za ESPN, a u slobodno vrijeme uživa da igra golf. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )