FOTO: null

U našu redakciju pristiglo je jedno pismo neobične sadržine pa smo odlučili da ga objavimo. U koverti se nalazi isječak iz nekih starih novina koji je skeniran i možete ga pročitati. Uz isječak, našli smo i pismo koje prenosimo u cjelosti.

„Poštovana redakcijo,

Našao sam ovaj isječak iz nekih starih novina preturajući pradjedov sanduk sa stvarima. Odmah mi je bilo jasno da je u pitanju nešto važno, jer je isječak bio skriven u neupadljivi prorez njegovog novčanika. Pošto sam pročitao kratku vijest, odmah mi je sinulo zašto je pradjedu bila važna.

Koliko pamtim, često je pominjao medvjede, prekorijevajući ih kao da su mu učinili nešto nažao. Krenuo sam stopama vijesti i raspitao se po selu. Pojedini mještani se sjećaju priča o čuvenoj hajki na medvjeda, ali niko mi nije znao reći da li je ikada uhvaćen ili ubijen.

Već sam mislio da odustanem od dalje potrage, kad mi rekoše da je Cican Sekulić čuo za moja raspitivanja i zove me k sebi jer zna nešto što bi moglo da mi pomogne. Ne časeći časa spremim se i pođem. Dođem do trošne kućice na ivici sela. U dvorištu, na klupici ispred kuće sjedi starac. Pozdravlja me izdaleka i ubrzo započinje svoju priču.

’Mili, pričali mi stariji. Nije ti u nas u to vrijeme bilo međeda. Kako se ova tri pojaviše, sve se naglavačke izokrenulo. Dva ubiše, ama im onaj jedan izmače i ja mnim da je zasnovo porodicu, jer ne prođe puno, a ja ti počeh viđati međede i po selu i kad bi išo putem s njive. Govorili: ’Cicane, ostavi se rakije pa ćeš prestati i međede viđati’. Ubrzo svi zaboraviše međeda, a i ja ga bio zabatalio.

Poslije nekog vremena, čujem da je u Bijeljini viđen međed i pomislim - nema šta drugo biti nego je onaj naš otišo da potraži braću i da ih pokopa sa svim počastima i po njiovim običajima.’

Eto, poštovana redakcijo, to mi ispriča djed Cican i ja sad ne znam šta da činim te se obraćam za pomoć. Mnogo bi mi značilo da objavite ovo pismo ne bi li neko od Bijeljinaca mogao da kaže da li je ikada vidio medvjeda ili možda više njih kako hodaju ulicama.

 

Uz srdačne pozdrave i nadu da će

dugogodišnja hajka uskoro biti okončana!

Vaš redovni čitalac iz Tutnjevca”

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )