FOTO: null

Parovi koje dijele dvije decenije imaju vjerovatnoću raskida od čak 95 odsto, dok godina razlike šanse za razvod smanjuje na tri odsto. Najbolje prolaze vršnjaci, a razlika od šest godina već predstavlja generacijski disbalans

Nije normalno da budeš u vezi sa nekim ko može otac da ti bude - tako će mnogi prokomentarisati vijest da je njima bliska osoba u vezi sa mnogo starijim partnerom. Ljubav ne zna za godine - uzvratiće romantik. Ne smeta ti sad, ali vidjećeš za 10 godina, kad ti budeš u najboljim godinama, a on bude deda, upozoriće ovaj prvi. Neko je star sa 20, a neko mlad sa 70 godina, završiće raspravu idealista.

Mada ćemo često reći da je sve individualno i da nema pravila, da li kad govorimo o starosnoj razlici među partnerima, ipak postoji previše? Pet godina - taman, deset godina ulazi u kategoriju "i nekako", 15 je već nategnuto, 20 je mnogo, a 30 nenormalno. Tako većina ljudi odgovara na pitanje idealne razlike u godinama među partnerima.

Neki se pridržavaju matematičke formule - broj godina podijeljen sa dva plus sedam. To znači da bi 35-godišnjakinja mogla da se zabavlja sa deceniju mlađim momkom, 50-godišnjak sa 32-godišnjakinjom, a 65-godišnjak sa osobom koja ima 40. Dakle, kako starimo, ovo pravilo nam ide naruku. Srpska pravoslavna crkva ne bavi se matematikom, za vjenčanje joj je prihvatljiva razlika od 15 godina. A šta kaže psihologija? Ne ide naruku onima koji smatraju da je toliko teško naći partnera danas, da je besmisleno viriti mu u krštenicu. Što je razlika veća, manja je vjerovatnoća opstanka veze, presuda je raznih psiholoških istraživanja sprovedenih na ovu temu.

Da godine nisu samo broj, tvrdi psiholog Set Mejers koji kaže da bez obzira na izuzetke treba imati u vidu da kad se zabavljamo sa nekim ko je stariji od nas više od decenije, to će se prije ili kasnije osjetiti i biti dodatni izazov za vezu.

ZAMJENA ZA MAJKU I OCA

Kada žena bira starije muškarce, često ćemo reći da traži zamjenu za oca, dok ćemo muškarca koji je u vezi sa starijom damom, označiti kao "maminog sina" koji u partnerki vidi zamjenu za majku. 

- Prema mišljenjima nekih stručnjaka, zaista je tako. Ipak, izbor partnera u velikoj mjeri zavisi od naših iskustava iz porodice porijekla. Birajući partnera tražimo nekog ko se dobro uklapa u našu porodicu i ko nudi mogućnost ponavljanja iskustava iz porodice u kojoj smo odrasli. U tom smislu, birajući partnera tražimo odnose kakve smo imali sa roditeljima i kakve su oni imali međusobno - objašnjava naša sagovornica.

MAGIČNIH 7

Engleski naučnici smatraju da je idealna razlika za brak sedam godina. Sa tom razlikom, pokazuje istraživanje, muškarac je dovoljno zreo da mnogo bolje može da komunicira sa partnerkom, razumije njene potrebe i zna kako da joj ugodi.

Sa druge strane, jedna studija američkih naučnika pokazala je da je idealan odnos godina kada je muškarac stariji četiri godine i četiri meseca!!! Kako su došli do tog broja nije poznato, ali je zanimljivo da je, bez obzira na naučna istraživanja, jedna anketa pokazala da bi čak 78 odsto žena voljelo da ima vezu sa mlađim muškarcem.

BUDITE SPREMNI NA KOMENTARE

Svaka veza je posebna na svoj način, ali je velika vjerovatnoća da će se parovi sa manjom ili većom starosnom razlikom suočavati sa sledećim stvarima. Parovi često nemaju problem sa sobom, već sa okolinom kojoj je teško da prihvati veliki starosni jaz. "Sigurno se udala za dedu zbog para"; "On ima Edipov kompleks čim je sa babom"; "Kako li izgleda taj seks?" - neki su od komentara koje će ovi parovi uhvatiti u prolazu.

Čak i kad se u startu dogovore oko toga da li će imati djecu, moguće je da se kasnije jave dileme. Naročito je teško parovima u kojima je muškarac mlađi, a žena je u godinama kad rađanje više nije opcija. Jer, ako osjeti potrebu da se ostvari kao otac, a istovremeno voli partnerku, muškarcu neće biti lako.

Parovi koje dijeli velika razlika u godinama imaju zajedničku crtu da više razmišljaju o nemoći i smrti partnera. Kako se nositi sa eventualnim bolestima koje su povezane sa godinama, pa i sa smrću, pitanja su koja mlađem partneru češće i ranije padaju na um nego što je slučaj sa parovima vršnjaka.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )