FOTO: radiosarajevo.ba

Veliki i najradosniji narodni praznik,po hrišćanskom učenju praznik nad praznicima. Pada u vrijeme ponovnog buđenja prirode,kada Sunce posle zimske ravnodnevice ponovo dobija svoju snagu. U hrišćanskom svijetu se Vaskrs proslavlja u čast Hristovog vaskrsnuća. Smatra se da je on svojim vaskrsnućem pobijedio smrt. Međutim za ovaj praznik vezana je i jedna nedoumica, da li je pravilno reći Vaskrs, Uskrs ili Voskres?

Na početku treba razriješiti čestu nedoumicu. Možemo reći da su sve tri reči ispravne! "Vaskrs" je srpskoslovenski oblik i on pripada srpskom crkvenom i književnom jeziku. "Voskresenije" je ruskoslovenski oblik. Potiče iz staroslovenskog jezika ruske redakcije i on je danas u upotrebi u srpskoj crkvi. Pravilno je reći i "Uskrs", jer ovaj naziv pripada srpskom narodnom jeziku. Riječ je o nazivu koji je nekada davno nastao prilagođavanjem onoga što je izgovoreno u crkvama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )