FOTO: moravainfo.rs

Uvođenje krivične odgovornosti za rad na crno neće dovesti do značajnih promjena u prijavljivanju radnika - tako poslodavci u Republici Srpskoj komentarišu najave ministra uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić, da će neprijavljivanje radnika biti tretirano kao krivično djelo.

Mi već imamo dobra zakonska rješenja, ali je problem što se ne primjenjuju, ocjenjuje Saša Trivić. Krivca vidi u republičkom Inspektoratu.

"Dosadašnje kažnjavanje, problem nije bio u zakonu nego u primjeni zakona. Naše informacije kažu da sadašnji inspektori u stvari ne provode zakon na odgovarajući način. Do sada je država imala mogućnost, ukoliko nađe radnika na crno, da natjera poslodavca u roku od 48 sati plati kaznu, ili ako neće da plati kaznu da mu bude zatvorena radnja", istakao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz Inspektorata odgovaraju - odgovornost za rad na crno se ne može adresirati na Inspektorat, jer su upravo poslodavci ti koji radnike angažuju bez ugovora o radu. Kažu da je inspekcija u prvih pola godine kontrolisala više od šest hiljada radnika zatečenih na poslu, i utvrdila da 138 radnika nije bio prijavljeno. Objašnjavaju da inspekcija kao mehanizam kontrole ne može sama da riješi taj problem.

"Inspektori, kada izriču represivne kazne, onda od strane poslodavaca budu označeni kao pretjerano represivni, jer su kazne zakonom propisane na način na koji jesu. Oni smatraju da bi inspektori trebali više savjetodavno da djeluju, a s druge strane imamo predstavnike radnika i sindikate koji smatraju da inspektori nisu dovoljno represivni", rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Nisu nam toliko loši zakoni, koliko je loše što ne možemo kontrolisati njihovu primjenu - ocjena je Saveza sindikata. Za Ranku Mišić nema dileme - predloženo zakonsko rješenje mora ići na doradu. Podsjeća da bi zakon trebalo da štiti dobre, a kažnjava loše poslodavce.

"Sam zakon po sebi, jasno je da ne može biti umiljat. Da ne može biti nježan. On mora biti vrlo ozbiljan i prilično represivan zakon, jer ukoliko je takav zakon, onda će se stvoriti mogućnost koja daje inspektorima za pravo da potpuno nezavisno, nepristrasno, vrše kontrolu primjena zakona", poručila je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Prema podacima Inspektorata, republička Inspekcija rada je u prvom polugodištu ove godine izvršila 2.543 kontrole, u 823 su utvrđene nepravilnosti. Zbog počinjenih prekršaja su izdati prekršajni nalozi u visini od 437.900 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )