FOTO: Nezavisne

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije će imati veliki uticaj na evrointegracije Srbije i Zapadnog Balkana, imajući u vidu ulogu koju je London igrao u regionu, ocijenili su panelisti na današnjem forumu na temu "Brexit: izazovi za Evropsku uniju i Zapadni Balkan" u organizaciji Centra za spoljnu politiku i Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji.

Direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj Feliks Dane izjavio je da su posledice i izazovi Brexita složeni i da niko ne zna šta će se tačno desiti, kao i da je pesimista i da ne isključuje mogućnost "ispadanja" Britanije iz EU bez dogovora.

Govoreći o posljedicama Brexita po zemlje Zapadnog Balkana, on je izjavio da Britanija sada prestaje da drži ovu regiju u fokusu, te da će postojati jedan period u kome će saradnje biti, ali je pitanje koliko će ona biti isplativa po Britaniju.

"Brexit će imati veliki uticaj na Srbiju i Zapadni Balkan, jer sve što je učinjeno u regionu do sada je urađeno zahvaljujući Evropskoj uniji i SAD, posebno kada je riječ o izgradnji evropskog vrijednosnog sistema“, istakao je Ognjen Pribičević, nekadašnji ambasador Srbije u Londonu i Berlinu.

On smatra da će Zapadni Balkan sada biti na marginama interesa Unije, te da je dodatni problem to što Srbija i region sami ne mogu da se izbore sa modernizacijom.

Međutim, kako Pribičević kaže, nakon referenduma u Britaniji, u političkim krugovima Londona sva ostala politička pitanja su bila upitna, osim realizacije Brexita.

"Izlaskom iz Evropske unije, Velika Britanija se posvetila izgradnji nove globalne uloge, ali ne znam kako će uspjeti u tome sada pored rastuće ekonomije poput Indije, Brazila i Kine", rekao je Pribičević.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović, posljedice izlaska Britanije iz EU ilustrovao je rečenicom iz popularne serije "Igra prijestola" - "Winter is coming".

"Ovog proljeća, ove godine, zima dolazi, kako, nažalost za građane Velike Britanije, tako i za građane država Zapadnog Balkana i Srbije", rekao je on.

Govoreći o uticaju Brexita na generalnu politiku prošrenja EU, Majstorović je rekao da u Srbiji postoji uvjerenje da ćemo izlaskom Britanije iz EU "izgubiti nekoga ko se zalagao za proširenje EU", ali da Britanija nikada nije bila podržavalac proširenja "zato što je voljela proširenja" već zato što je imala drugačiju političku agendu unutar same EU, odnosno "težila je više razvodnjavanju nego što je bila zainteresovana za nove, posebno nefunkcionalne, članice".

Dragan Ðukanović sa Fakulteta političkih nauka smatra da pored Brexita, problemi u EU postoje na svim nivoima, ali on tvrdi da bez evropske integracije, neće biti ni modernizacija Zapadnog Balkana.

"Pored Brexita, tu su i drugi problemi poput jačanja evroskepticizma, evropske desnice, kao i gubljenja interesa za novu integraciju, što ostavlja Zapadni Balkan kao nedovršeni bezbjednosni projekat na razvaljinama bivše Jugoslavije", kazao je Ðukanović.

Ðukanović objašnjava da svaka kriza unutar Evropske unije odražava se i na Zapadni Balkan koji je, prema njegovim riječima, 30 godina unazad permanentno u krizi.

Direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Norbert Bekman-Dirkes rekao je da je sve oko Brexita trebalo da bude završeno do 29. ovog mjeseca, ali da je zahvalan Britancima što su pružili priliku dodatno da se raspravlja i diskutuje o ovom pitanju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )