FOTO: null

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je vlast na nivou BiH, generalno govoreći, neozbiljna i nedorasla poslu koji obavlja.

Ona je navela da u prilog njenoj tvrdnji govore mnoge činjenice, među kojima i dosadašnji rezultati rada vlasti na nivou BiH koje oni predstavljaju "rezultatima", a ustvari su fijasko.

"Takođe, vjerovatno samo u BiH može da se desi da jedan strani državnik bude kamenovan i gotovo linčovan, a da niko ne snosi političku odgovornost i niko ne bude sankcionisan zbog propusta u službi. I vjerovatno samo u BiH može da se desi da ministar bezbjednosti javno tvrdi da mu je potpis falsifikovan, a da predsjedavajući Savjeta ministara kaže da o tome ništa ne zna, niti je automatski pokrenuta istraga", naglasila je Cvijanovićeva.

Što se tiče predstavnika političkih partija iz Republike Srpske koji su na vlasti na nivou BiH, kaže Cvijanovićeva, oni su u svom djelovanju pokazali apsolutnu otuđenost od Republike Srpske i njenih interesa a, usput, pokazali i potpuno neznanje i nesposobnost.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje predstavnika SDS-a i PDP-a da je novi saziv Savjeta ministara BiH uspio da obezbijedi realizaciju projekata za Republiku Srpsku koje prethodna vlast na nivou BiH nije uspjela, predsjednik Vlade Srpske je rekla da je "dovoljno samo pogledati rezultate bečke konferencije na kojoj se odlučivalo o podršci infrastrukturnim projektima i da se shvati da je ono što ove partije očajnički nastoje predstaviti uspjehom, zapravo, pravi fijasko, čista bruka i sramota".

"Na primjer, tamo su za Republiku Srpsku odobrena jedino sredstva od 6,5 miliona evra za most u Gradišci, dok su za FBiH odobrena 22 miliona evra za most u Svilaju, a uz to, za FBiH je odobreno još nekoliko drugih značajnih projekata, uključujući i željezničku i putnu infrastrukturu, kao i sarajevski aerodrom, dok takvi projekti nisu uopšte podržani u Republici Srpskoj", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ovakav ishod bečke konferencije prvo upućuje na totalnu nesposobnost Savjeta ministara u cjelini, jer su ukupno odobrena sredstva za BiH značajno niža u odnosu na zemlje regije.

"A, kad pogledate da je napravljena ogromna disproporcija između dva entiteta u pogledu odobrenih projekata, onda je evidentna i totalna nesposobnost partija iz Republike Srpske koje učestvuju u tom Savjetu ministara, jer je podržan po jedan projekat iz Republike Srpske i distrikta Brčko, a svi ostali, koji su u neuporedivo većem iznosu, odnose se na FBiH", ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da ni za taj jedan projekat u Republici Srpskoj, koji se odnosi na gradnju mosta u Gradišci, ministri iz SDS-a i PDP-a nisu znali da se izbore kako treba, jer je odobreno 6,5 miliona evra, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 34 miliona evra.

"Sve i da je riječ o tome da EU preuzima na sebe samo polovinu sredstava potrebnih za izgradnju mosta, a koji je prvobitno planirano da snosi Hrvatska prije njenog ulaska u EU, onda to opet nije 6,5 već 17 miliona evra. Djeluje da su za Republiku Srpsku namijenili mrvice, taman onoliko da se ne kaže da nije ništa dobila, i taman onoliko da stranci nagrade SDS, PDP i NDP za poslušnost kako bi mogli bar nečim da se pohvale", ocijenila je Cvijanovićeva.

"Mi smo projekat davno kandidovali, a njihovo je bilo da se za njega bore. Ako su mijenjali ili redukovali projekat, onda su morali da konsultuju Ministarsvo saobraćaja i veza Republike Srpske i dobiju saglasnost Vlade, ali nisu. Djeluje da ministri iz reda SDS-a i PDP-a u Savjeta ministara nisu nikad ni pristupili ozbiljno tom poslu, oni po pravilu klimaju glavom i potpisuju ono što im se servira, jer ima neko drugi ko za njih misli, a taj neko drugi priprema i materijale koje oni bez riječi prihvataju, ne ulazeći u suštinu", rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući tvrdnje SDS-a i PDP-a da je predsjednik Vlade Republike Srpske mogla da utiče na projekte da je htjela da učestvuje u Odboru za investicije, Cvijanovićeva je rekla da "predsjednik Vlade Republike Srpske nema namjeru da daje legitimitet radu neustavnog i nakaradnog tijela preko kojeg se Savjetu ministara daju poluge da odlučuje o stvarima za koje nije nadležan".

"A, upravo tako je koncipiran takozvani Državni odbor za investicije, i osmišljen kao savjetodavno tijelo Savjeta ministara, preko kojeg se, prisustvom dva entitetska premijera, nastoji obezbijediti legitimitet za odluke Savjeta ministara u oblastima za koje nije nadležan", istakla je premijer Srpske.

Ona je rekla da treba pitati SDS i PDP da li je normalno da dva entitetska premijera, čije su vlade nadležne za infrastrukturu i energetiku, djeluju kao "savjetodavac" Savjetu ministara, i pomažu mu da donosi odluke o infrastrukturnim projektima za koje taj organ uopšte nije nadležan.

"Pošto je predviđeno da se Odbor bavi i finansijskom konstrukcijom projekata i izvora finansiranja i da koordinira šta se od sredstava za realizaciju projekata obezbjeđuje iz budžetskih sredstava, šta iz kredita, a šta iz grantova, treba pitati SDS i PDP imaju li Savjet ministara i njegovo novo hibridno savjetodavno tijelo - taj takozvani Državni odbor za investicije, uopšte ikakvo pravo ili nadležnost da se bave finansijskim aspektima projekata koji se finansiraju sredstvima koji su planirani budžetom entiteta, odnosno sredstvima iz kredita koje vraćaju entiteti", rekla je Cvijanovićeva.

Da su htjeli da naprave stvar koja će funkcionisati, kaže Cvijanovićeva, onda bi se oslonili na principe mehanizma koordinacije, kojeg su usvojili svi nivoi vlasti.

"Na primjer, uzevši u obzir mogućnost pristupa određenim međunarodnim sredstvima namijenjenim za prostor regije, trebalo je napraviti jedan koordinacioni tim gdje bi se na osnovu prijedloga entiteta definisala lista prioritetnih projekata za različite oblasti, a svakako bi se uzele u obzir i potrebe distrikta Brčko, kako smo to ranije već radili u određenimm aranžmanima. Ta lista bi morala da bude potpuno izbalansirana, a vrijednost implementiranih projekata u dva entiteta bi se nivelisala na utvrđenoj vremenskoj osnovi, na primjer, trogodišnjoj, jer nije realno na kraćoj", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, taj tim bi radio u različitim sastavima jer bi uz jedan broj stalnih članova po funkciji sa različitih nivoa vlasti, učestvovali i drugi članovi /ministri/ zavisno od oblasti iz kojih se dogovaraju, kandiduju i realizuju projekti.

"Ako se taj tim čak i zove Odbor, on mora da počiva na koordinaciji, a ne da funkcioniše kao savjetodavno tijelo Savjeta ministara. Ustav nije predvidio da entitetski premijeri djeluju kao savjetodavci bilo kome na bilo kojem drugom nivou vlasti, jer su nadležnosti jasno podijeljene između različitih nivoa vlasti, i tačno se zna ko je za šta i u kolikoj mjeri nadležan.

Ako, i pored tolike priče o koordinaciji, i konačno, usvajanja dokumenta o mehanizmu koordinacije, ti ljudi u Savjetu ministara, a nažalost i oni iz političkih partija iz Republike Srpske koji tamo sjede, nisu ništa razumjeli, onda nemam šta drugo da kažem, osim da i oni i dalje tjeraju po svom, a mi ćemo gledati dokle će stići", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da, kad je riječ o Državnom odboru za investicije, nema namjeru da učestvuje u njemu, niti u bilo kojem drugom hibridnom tijelu koje će Savjetu ministara ili nekom organu na nivou BiH dati poluge da odlučuje o onom za šta nisu nadležni.

"Kad to što su nakaradno uspostavili poprave, predstavnici Vlade Republike Srpske će učestvovati. Ako ne znaju kako da poprave, neka pročitaju komentare koje je Vlada Republike Srpske poslala Savjetu ministara, jer tamo sve piše", rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje SDS-a i PDP-a kako su te partije omogućile izvoz mlijeka u EU i to samo za par mjeseci otkako su na vlasti, premijer Srpske je rekla da je i to jedna od besmislica koje oni plasiraju.

"Proces ispunjavanja uslova za izvoz mlijeka je proces koji traje godinama i podrazumijeva čitav niz zakonodavnih koraka, kao i praktičnih mjera koje moraju realizovati farme i mljekare, ali i različite službe. Sad je završeno ono na čemu se radilo par godina, i bilo bi završeno ko god da je na vlasti. Sav taj posao je realno trebalo da traje kraće, ali ne vrijedi sad obrazlagati koji subjektivni i objektivni, potrebni ili nepotrebni problemi su se tokom tog procesa javljali. Ali, ono što je sigurno, jeste da ne postoji nijedna zemlja od novih članica EU sa prostora centralne i istočne Evrope, te baltičkog područja koja je te uslove ispunila za šest, sedam, ili osam mjeseci, a kamoli za četiri mjeseca, jer čak i kad su daleko brže prilagođavale svoje zakonodavstvo, nisu na farmama i u mljekarama tako brzo uspijevale ispoštovati sve uslove, niti su nadležne institucije i službe bile osposobljene. Znajući kako je taj proces tekao u mnogim zemljama, onda za izjave poput onih da su za samo četiri mjeseca vlasti SDS-a i PDP-a na nivou BiH riješeni svi problemi u vezi sa izvozom mlijeka mogu jedino reći da zvuče poprilično besmisleno", ocijenila je Cvijanovićeva.

Upitana da prokomentariše najave opozicije da će bojkotovati skupštinski rad dok bude govorila predsjednik Vlade, Cvijanovićeva je rekla da joj je "svejedno da li galame ili bojkotuju, jer to što su radili do izbora, onda nastavili nakon izbornog poraza liči na cirkus, a ne na politiku, mada često i na lutkarsku predstavu u kojoj drugi vuku konce, a oni skakuću".

"Oni su dio plana i aranžmana koji služi obesmišljavanju institucija Republike Srpske i punjenja nivoa BiH nadležnostima koje po Ustavu tom nivou ne pripadaju i šta god da kažu ili urade, za mene će oni biti i ostati samo to", rekla je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )