FOTO: null

Vlada RS je bila korektna i prema radnicima i prema poslodavcima i kreirala kvalitetan prijedlog zakona o radu koji ne šteti ničijim interesima i značajno je bolji u odnosu na radno zakonodavstvo u regionu., rekla je u intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik

U Narodnoj skupštini RS očekuje konstruktivnu raspravu o predloženom zakonu o radu.

"Očekujem konstruktivnu raspravu, a ne politikantstvo, da svi razumiju da je u riječ o važnoj materiji, te da pokažu dovoljno ozbiljnosti. Uvjerena sam da će zakon biti usvojen. Odgovorno tvrdim da je izbalansiran kada su u pitanju interesi radnika i poslodavaca. Nije postojao razlog za širenje panike da će radnici ostati bez prava. Uprkos izostanku Saveza sindikata iz razgovora, došli smo do dobre verzije zakona. Postoji prostor da se amandmanima zakon popravi i očekujem aktivnu ulogu narodnih poslanika", navodi premijer Srpske.

Dodaje da ne osporava pravo na proteste, ali "za njih nema valjanih argumenata".

"Izlazak na proteste je legitimna odluka i jedan od vidova sindikalne borbe. Tu nema problema niti to neko osporava. Osporavam njihovu odluku da ne učestvuju u razgovorima; ona je bila pogrešna. Očigledno su se rukovodili idejom da do usvajanja zakona neće doći i da je potrebno odugovlačiti proces. Nije realno očekivati da stvari ostanu nepromijenjene u RS, a donesen je novi zakon o radu svuda u okruženju, uključujući i FBiH. Ako Sindikat misli da će RS ostati izolovano ostrvo, to je velika greška. Ako misle da će doprinijeti zaštiti radničkih prava tako što neće razgovarati, onda je i to pogrešno. Bilo bi puno bolje da smo uspjeli do kraja ostati zajedno i baviti se ovim pitanjem", rekla je Cvijanovićeva.

Smatra da je sindikat bio nekorektan kada je tražio da bude mijenjan postojeći zakon, a "znali su da to nije moguće zbog Poslovnika Narodne skupštine".

"Vlada je vrlo često morala da se stavlja u ulogu sindikata i da s te pozicije kreira rješenja. Zakon je mnogo povoljniji i bolji kada su u pitanju radnička prava nego u FBiH. Mnoga prava smo naveli u zakonu ne želeći neizvjesnost da li će biti utvrđena u kolektivnom ugovoru. Bili smo krajnje korektni i prema jednima i prema drugima i na donošenje zakona potrošili više vremena nego sve vlade u okruženju zajedno. Rezultat toga je kvalitetno rješenje do kojeg smo došli bez obzira na izostanak dijaloga sva tri socijalna partnera", ističe predsjednik Vlade RS.

Navodi da će novi zakon uvesti više reda u odnose na tržištu rada i uvažava realnost.

"Novi zakon nije pisan da bi bio bilo kome na štetu. Razumijem da i poslodavci imaju primjedbe, ali i oni griješe ako misle da su radnici spokojni i da nemaju strah da će biti izigrani. Radnici nisu srećni zato što nisu svi prijavljeni na platu koju dobijaju ili nisu uopšte prijavljeni. To mora da se uzme u obzir", ističe Cvijenovićeva.

Govoreći o prioritetima Vlade za iduću godinu, kaže da je najveći prioritet poboljšanje stanja u realnom sektoru i da iz njega proističu svi drugi prioriteti.

"Želimo socijalnu stabilnost i da obezbijedimo više novih radnih mjesta. Cilj je da istrajemo na reformi javne uprave u kojoj neće biti novog zapošljavanja. Hrabrije se mora reformisati obrazovanje i napraviti sklad između kadra koji školujemo i tržišta rada kako bismo prestali da proizvodimo kadar koji ne može da nađe zaposlenje", zaključila je Željka Cvijanović, premijer RS, za "Glas Srpske".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )