FOTO: null

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema razloga za paniku među radnicima zbog usvajanja novog zakona o radu Srpske, jer su sva postojeća prava zaštićena zakonom.

"Nije istina da će radnicima biti ukinuta ranije stečena prava, to je laž. Sindikat može koristiti različite metode da mobiliše svoje članstvo ako žele da se odazovu protestima, to je legitimno", rekla je Cvijanovićeva komentarišući navode o širenju panike među prosvjetnim radnicima da će navodno novim zakonom o radu izgubiti sva dosadašnja prava, te da zbog toga sindikalne vođe na njih vrše pritisak da moraju da izađu na proteste.

Prije početka Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske, Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da su zakonom zaštićena prava koja se odnose na minuli rad, na plaćenu pauzu, kao i činjenica da će sve tri strane potpisati opšti kolektivni ugovor.

"Samim tim što je Vlada dio te priče, postoji garancija da će biti potpisan opšti kolektivni ugovor, za šta je sindikat uvijek izražavao strahove da će to izostati ukoliko budu samo dvije strane", naglasila je premijer Srpske.

Ona je ponovila da je Vlada jasno iznijela stav i poslodavcima i sindikatu da će njeno glavno opredjeljenje biti povećanje minimalne plate.

"Kada uporedimo naše zakonsko rješenje sa drugima, ono je kompatibilno sa onim u Srbiji poprilično, ali je mnogo blaže u odnosu na Federaciju BiH i nekorektno je bilo tvrditi da nam je MMF pisao zakon", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su sva prava radnika zaštićena zakonom, ali obim određenih prava zavisiće od sposobnosti socijalnih partnera da ih ispregovaraju, odnosno od sposobnosti sindikata da se izbori za obim određenih prava kada bude razgovarao sa Vladom i poslodavcima i tu Vlada ne može preuzimati nikakvu odgovornost.

Prema njenim riječima, Vlada je dovoljno odgovornosti preuzela na sebe činjenicom da je morala da štiti određena prava i da se ponaša, kao što su je poslodavci i optužili, kao sindikat, s obzirom na to da nije bilo druge strane u pregovorima, odnosno treće – sindikata.

"Nema razloga ni za kakvu paniku, prava su zaštićena zakonom, a obim određenih prava zavisiće od umješnosti socijalnih partnera, odnosno i sindikata da ih odbrani i da zagovara ispravne stavove, te se za njih izbori argumentima", istakla je premijer Srpske.

Ona je rekla je da će učestvovati u radu sjednice Unije udruženja poslodavaca, jer je prirodno i logično da Vlada učestvuje u razgovorima sa svim socijalnim partnerima.

"Nisu izostali razgovori ni sa sindikatom, neće ni sa poslodavcima. To su naši prirodni partneri, tu nema nikakve dileme", rekla je Cvijanović.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o radu biće održana 28. decembra.

Savez sindikata Republike Srpske najavio je da će organizovati proteste uoči sjednice Narodne skupštine.


MMF će sigurno imati pritužbe na zakon o radu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da će Međunarodni monetarni fond /MMF/, vjerovatno, imati velike pritužbe na novi zakon o radu Srpske, jer je ublažen u odnosu na sve ostale u regionu.

Cvijanovićeva je ponovila da su optužbe Saveza sindikata nekorektne i da nije tačno da je novi zakon o radu Srpske pisao MMF, napominjući da bi u tom slučaju ovaj zakon bio identičan onome u Federaciji BiH /FBiH/, te se ne bi toliko čekalo da se on usvoji.

"Netačne su i optužbe koje kažu da je Vlada izašla u susret poslodavcima. Mnogo stvari smo uvažili jer su se činile razumne, ali i mnoge stvari koje su važne za poslodavce nisu naišle na podršku u Vladi, tako da su prava radnika ostala u potpunosti zaštićena", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je istakla da se Vlada Srpske ponaša odgovorno, da je svoje prijedloge poslala u Narodnu skupštinu, te da je na narodnim poslanicima da se opredijele oko tih rješenja.

"Ukoliko smatraju da neka nisu dovoljno dobra, neka ih poprave kroz amandmane, ukoliko smatraju da treba vršiti bilo kakvu intervenciju, mi smo na raspolaganju", dodala je Cvijanovićeva.

Reagujući na optužbe opozicije da se žuri da se na brzinu usvoji zakon, Cvijanovićeva je rekla da bi se, i u slučaju da se išlo sa nacrtom zakona, što bi se desilo da je sindikat bio dio razgovora, opet zadržali na istim pravima i ne bi došlo do suštinske razlike sve i da se pregovara i da se poslanici time bave još mjesec dana.

"Tačno se zna u kom pravcu treba da idemo da postanemo fleksibilniji, da zaštitimo radnike i damo određene garancije poslodavcima. Ne možemo prosto `zavlačiti glavu u pijesak` i praviti se da je nevažno da je cijela regija usvojila neka druga zakonska rješenja u odnosu na naša, koja su ostala iz ne znam kog vremena. Vlada nema taj komoditet i ne smije da zatvara oči pred takvom činjenicom", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ova vlada u odnosu na druge, mnogo i dugo razgovarala, nastojeći da postigne sporazum o određenim pitanjima i nikada nije dobila odgovor od sindikata šta to ne valja u tom zakonu konkretno, a onda su posredstvom medija dostavili svoje komentare.

"Bila bih zadovoljna da smo imali priliku da smo ranije tokom naših silnih sastanaka dobili konkretne zamjerke na određena rješenja, ali svako ima pravo da se u ovoj situaciji ponaša kako on procjenjuje da treba i svako snosi odgovornost za svoje odluke", poručila je premijer Srpske.

Ona smatra da je Vlada uradila ono što je mogla, da se trudila da održi socijalne partnere na okupu, te da njeguje socijalni dijalog.

"Treba razumjeti da treba biti realan u vremenima koja su mnogo drugačija u odnosu na vrijeme kada su kreirana ova zakonska rješenja i da uvažimo činjenicu da je sva regija tako postupila, ali pri tome da su naša rješenja daleko blaža", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je apsolutno nekorektno reći i da se nešto krilo od javnosti, jer su socijalni partneri dobili radni materijal na vrijeme i njihova je obaveza bila da upoznaju svoju bazu i prikupe od njih mišljenja.

Premijer smatra da je dovoljno da se poslanici sljedeće sedmice bave ovim zakonom i da o tome zauzmu stav.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )