FOTO: srpskainfo.com

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i veliki dio međunarodne zajednice protive svemu što dolazi iz Srpske, te da je uopšte ne iznenađuje najnoviji kominike Savjeta za provođenje mira.

– Jedna stvar je samo kojoj se Incko i veliki dio međunarodne zajednice ne protivi a to je da mi treba uporno da klimamo glavom na sve što oni govore i rade i da slijepo prihvatamo to što traži političko Sarajevo. Kad bismo to radili, njima bi sve bilo u redu, a sve drugo nije – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ne čudi ni to što se protive rezervnom sastavu policije, jer se protive svemu što dolazi iz Republike Srpske.

– Neću reći da je to frustrirajući, ali su nas doveli do toga da se nešto što bi trebalo da bude partnerstvo i saradnja sa predstavnicima međunarodne zajednice, ambasadorima, međunarodnim organizacijama, institucijama, sa političkim Sarajevom pretvorilo u skroz drugačiju situaciju – rekla je Cvijanovićeva, dodavši da je i to jedan od razloga koji BiH drži u konzerviranom, udaljenom i lošem stanju.

Ona je navela da nijedan zakon u Srpskoj nije donesen napamet, ni onaj koji tretira pitanje rezervnog sastava policije, ili podsticaja, ili bilo koji planski dokument koji tretira rasterećenje privrede, kako će se i šta će se graditi u Republici Srpskoj.

– Za svaki dokument i za svaku odluku postoji razlog zašto nešto radimo i ništa nije napamet. Mi smo navikli na to da će veliki dio međunarodne zajednice biti protiv šta god da uradimo u Republici Srpskoj – konstatovala je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da migrante treba rasporediti na teritoriji Republike Srpske neozbiljna, dodavši da je njegovo vrijeme iscurilo.

Cvijanovićeva je upitala zašto Incko i mnogi iz međunarodne zajednice ne nasele migrante u svojim zemljama, kad već to preporučuju Srpskoj.

– Oni su odlučili da sve ograde zidovima i žicom a nama savjetuju da držimo migrante u Republici Srpskoj. Mi nemamo prostora za smještaj migranata, niti mogućnosti da ih zbrinemo i naš stav u vezi s tim je veoma jasan – poručila je predsjednik Srpske.

Ona je ponovila da Srpska ne može da zbrine migrante na svojoj teritoriji iz bezbjednosnih razloga.

– Problem je bezbjednosni. Uz njihovo prisustvo dolazi i do pojačanog kriminala, a i zdravstvena bezbjednost bila bi ugrožena. Naš stav po tom pitanju je jasan i neće biti promijenjen – ponovila je Cvijanovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )