FOTO: null

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da na sastanku sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom želi da čuje na koji način se posmatra cijeli bezbjednosni kontekst u BiH, pošto je u ovom m

"Ponoviću da Republika Srpska, zajedno sa svim svojim institucijama, posebno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/, apsolutno stoji na zadatku uspostavljanja normalnih bezbjednosnih okvira koji su neophodni za ovu zemlju, inače joj nema spasa", rekla je Cvijanovićeva pred početak sastanka sa Hanom.

Ona je istakla da će na sastanku, na kojem će, kako je predviđeno učestvovati i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić, sugerisati da se potrebno pridržavati stvari koje su realnost, a to znači konačno doći do formule na koji način usaglašavati stavove u okviru BiH i na koji način uspjeti prezentovati ih kao zajedničke.

"I opet ćemo doći do toga da za tako nešto treba mehanizam koordinacije, za šta u Srpskoj i Vladi smatramo da je prioritet svih prioriteta. Mehanizam koordinacije smo već ranije definisali i očekujem da se ljudi o tom prijedlogu izjasne, jer je on još živ i nalazi se u Savjetu ministara BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva očekuje da mehanizam koordinacije bude usvojen da bi BiH mogla dalje da se kreće.

Prema njenim riječima, poprilično glomazna struktura BiH nije prepreka koja može da spriječi da se izvršavaju obaveze, ako postoji dovoljno političke volje.

"I ranije sam govorila da je politička volja imperativ za sva dešavanja ovdje. Nisam je dovoljno primjećivala u smislu da budemo dovoljno realni da uvažimo svačije ustavne nadležnosti", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Vlada Republike Srpske tačno zna šta želi da postigne, a to je kretanje ka EU, ali uz puno uvažavanje Ustava i svega što su ustavni kapaciteti Srpske, i od toga neće odustati.

"Posebno ću reći da se bojim da ova zemlja možda ide nekom velikom stranputicom i da se moramo baviti samo prioritetima, a ne gubiti vrijeme i energiju na neke stvari koje nisu toliko važne", poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Srpske istakla je da su ranije dva entitetska premijera i predsjedavajući Savjeta ministara BiH razgovarali na koji način treba da se koncipiraju određene reforme.

"U svemu tome imam komunikaciju sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem s obzirom na to da posao koji će morati da se dešava na polju reformi jeste posao entitetskih vlada. Nešto sasvim malo može da se dešava na nivou BiH, odnosno Savjeta ministara BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, neće sva rješenja biti jednoobrazna, ali su se Novalić i ona potrudili već kroz nekoliko sastanaka da definišu šta su to osnovne stvari i pravci i šta je to u kojoj oblasti, koji zakon to i kako treba da reguliše s ciljem da pokušaju imati usklađena rješenja, gdje god je to moguće.

"Neće biti moguće, ali nije ni potrebno imati u svemu jednoobrazna rješenja. Neke smo orijentacije postavili i mislim da ćemo se u tom pravcu dobro kretati. Kad će biti predstavljen taj plan zavisi od svih aktera", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Republika Srpska prošla nekoliko koraka prije ostalih nivoa vlasti u BiH, što će morati da bude uvaženo kao činjenica s obzirom na to da je u Narodnu skupštinu Srpske poslat jedan reformski paket, koji će uskoro biti u prijedlogu, u konačnoj verziji.

Cvijanovićeva je podsjetila da će drugi za nekoliko dana biti usvojen u Narodnoj skupštini, te da je u pripremi i treći.

"Kada je riječ o socijalno-ekonomskim reformama Republika Srpska je daleko odmakla, ali će ostaviti prostora za određena rješenja koja ćemo morati zajednički definisati. Vjerujem da je opredjeljenje isto u FBiH", zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )