FOTO: pixabay

Fokusiranje na ljepotu može da napravi više štete nego koristi njihovom već krhkom samopoštovanju

Stvara se nova generacija djevojčica čije se samopoštovanje gradi na osnovu toga kako izgledaju, umjesto da razmišljaju ko su i šta interesantno mogu da pokažu. Ako naučite djecu da povezuju samopouzdanje sa izgledom tijela, rizikujete da to samopouzdanje i oštetite - upozorava terapeutkinja iz Vašingtona Nel Plumer.

Ona savjetuje roditeljima da prestanu da ispunjavaju ćerkama sve hirove u vezi sa fizičkim izgledom, napominjući da mnoge majke vode na korekciju obrva i depilaciju djevojčice od sedam-osam godina. To fokusiranje na ljepotu može da napravi više štete nego koristi njihovom već krhkom samopoštovanju. Zato je, poručuje, potrebno da ih roditelji nauče da vole sebe takve kakve su, a ne da se osjećaju dobro ili loše samo zato što ih neko hvali ili im se podsmijeva.

- Djeca znaju da budu okrutna - kaže Ejmi Blejk, vlasnica kozmetičkog salona u koji dolaze djevojčice mlađe od 15 godina. - Dovoljno je samo da vršnjaci upute jedan neumjesan komentar na nečiji izgled pa da dijete ima doživotne traume. Kada se djevojčici podsmijevaju da ima brkove, ona će prije ili kasnije uzeti brijač i obrijati ih. Ili će spaliti obrve. Tako one, da bi izbjegle uvrede vršnjaka, rizikuju da se povrede.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )