FOTO: tportal.hr

Tikvice spadaju u porodicu tikvenjača uz biljke poput krastavca, lubenice, dinje i različitih vrsta bundeva. Nalazimo ih u nekoliko vrsta, a vrste se ponajprije razlikuju po boji, od jarkožute do tamnozelene.

Jedna su od najzahvalnijih ljetnih namirnica, hranjive su i zdrave, a dostupne su tokom čitave ljetne sezone. Iako se mogu kupiti tokom cijele godine, tikvice su najsočnije ljeti, kada im je i sezona.

Kora tikvice u sebi krije brojne hranjive sastojke baš poput njenog mesa i sjemenki. U francuskoj i italijanskoj kuhinji spremaju se i cvjetovi od tikvica, za koje gurmani tvrde da su ukusniji od samih tikvica. Popularne su i zbog male kalorične vrijednosti, a obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom.

TIKVICE KAO LIJEK

Malo je poznato da tikvica može da doprinese liječenju astme i ima jaka antiupalna svojstva pa pomaže u sprečavanju paradentoze, ali koristi se i u borbi protiv drugih upala. Sjemenke iz ovog povrća pomažu prilikom uklanjanja kapilara, a djelotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji sa drugim povrćem.

Pokazalo se da su dobre i u prevenciji raka crijeva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Takođe, povoljno djeluju na varenje.

Zahvaljujući antioksidansima, djeluju i protivupalno, pa su odlične za suvu kožu. Zbog visokog udjela mangana, ona povoljno djeluje na sve funkcije organizma. Uz same tikvice, pravo otkriće mogu biti i njeni cvjetovi, koji su vrlo delikatni i posebni.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Ono što tikvice izdvaja kao idealnu namirnicu jeste niska kalorijska vrijednost, a uz to su i bogate vitaminima i neophodnim nutrijentima poput vlakana.

Od minerala sadrže manje količine mangana, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Kad je riječ o vitaminima, osim vitamina C, sadrže i vitamine B kompleksa u manjim količinama, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, a takođe i vitamin K.

Do sada su mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih je moguće pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )