FOTO: Glas Srpske

Podgorica - Crvena Interpolova potjernica raspisana je za Nikšićaninom Dejanom Rovčaninom, kojeg Specijalno tužilaštvo tereti da je bio jedan od organizatora pokušaja šverca 60 kilograma kokaina vojnim brodom “Jadran”, a kao jedan od vođa kriminalne grupe označen je i državljanin Srbije Vladimir Račić, koji je nedostupan crnogorskim vlastima.

Vojna policija i Specijalni policijski tim, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, spriječili su slanje kokaina vrijednog više miliona evra i 19. aprila uhapsili dio organizovane kriminalne grupe. Na spisku osumnjičenih našli su se podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Tivćanin Radomir Ostojić i stariji vodnik Miloš Kulić, koji je odlučio da istražiteljima ispriča saznanja i kome je dodijeljen status svjedoka saradnika. Prikupljeni dokazi razotkrivaju da su Rovčanin i Račić tokom 2018. na teritoriji Crne Gore i drugih država organizovali kriminalnu organizaciju i da su lično i preko drugih pripadnika vrbovali više osoba koje su prihvatile članstvo radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Kako se sumnja, zadaci Račića i Rovčanina bili su da daju uputstva i naredbe saradnicima, izvršavaju krivična djela, vrbuju članove, obezbjeđuju vozila za izvršenje krivičnih djela i nabavljaju kriptovane mobilne telefone, drogu, oružje i municiju.

Prema navodima iz istrage, podoficir Radenović i vodnik Kulić bili su zaduženi za preuzimanje 56 paketa sa 60 kilograma kokaina. Pošiljku sa drogom su, kako se osnovano sumnja, preuzeli dva dana prije hapšenja i iste večeri utovarili na brod “Jadran”. Oni su 17. aprila, po nalogu Račića, iz vozila koje je bilo parkirano ispred jednog lokala u Tivtu preuzeli pet ranaca u kojima se nalazila droga i veća količina vatrenog oružja, a zatim su tovar smjestili u drugi automobil, vlasništvo Radenovićeve bivše supruge.

Slijedeći kriminalni plan, osumnjičeni Radenović i Kulić su tim vozilom došli do broda “Jadran” na kojem su službovali kao vojna lica. Radenović je tri ranca sa kokainom spakovao u dvije vojne torbe koje je potom unio na “Jadran”. Rance sa drogom Radenović je, kako se sumnja, smjestio u spavaonicu broda ispod kreveta i u jednom od vojničkih ormarića, a nakon toga ponovo je otišao do vozila, odakle je uzeo još dva ranca sa kokainom i sakrio ih u vojničke ormariće zajedno sa dva pištolja izbrisanih serijskih brojeva i 52 komada municije.

Prema nalogu Račića, Radenović je drogu trebalo da preda za sada neidentifikovanim članovima ove organizacije u Turskoj, nakon što bi jedrenjak uplovio u luku Istanbul, a članovi organizacije u Turskoj trebalo je da preuzmu kokain i plate istom količinom heroina koji je Radenović trebalo na isti način da vrati u Crnu Goru.

Veza sa Šarićem

Dejan Rovčanin i Vladimir Račić imaju dosije i osuđivani su zbog šverca droge. Račić važi za jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, kojeg su srpske vlasti osudile na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )