FOTO: null

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da BiH na Bečkoj konferenciji može računati na oko milijardu evra kao podršku budžetima i oko 500 miliona evra za infrastrukturne, energetske i druge investicione aktivnosti u naredne tri godine.

Crnadak je rekao da se na Bečkoj konferenciji ne završava priča o finansijskoj podršci BiH, nego tamo zapravo tek počinje i zavisiće od kvalitetno pripremljenih projekata i od uspješnog provođenja reformi.

On je izjavio da je Ministarstvo inostranih poslova u potpunosti spremno za konferenciju u Beču.

Crnadak je podsjetio da je BiH još ranije, zajedno sa Evropskom komisijom, definisala projekte sa kojima ulazi u regionalno infrastrukturno povezivanje.

"U međuvremenu su dostavljeni projekti za mostove u Gradišci i Svilaju, što je od posebnog značaja za povezivanje Republike Srpske i BiH sa Evropom, a nakon posljednjeg susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića najavljeno je da će jedan od projekata biti i pruga Beograd - Sarajevo, tako da će i to biti jedna od važnih tema za BiH", precizirao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH Bečku konferenciju koja je nastavak takozvanog Berlinskog procesa vidi kao snažnu potvrdu evropske budućnosti regiona i podstrek za političku stabilizaciju prilika na području Balkana.

On smatra da je odlično što će u Beču biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore.

Crnadak je kao jednu od tema Bečke konferencije najavio pitanje talasa azilanata koji prelaze zemalja Balkana dalje u Evropu, te je istakao da, iako stanje u Makedoniji, pa i Srbiji izgleda dosta ozbiljno, u BiH za sada nema najave dramatičnog priliva azilanata.  

(Vijesti.ba)

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )