FOTO: Screenshot/YouTube

Crna rupa koja je pokidala zvijezdu jedan je od najneobičnijih kosmičkih događaja koji su astronomi zabilježili.

Radi se o snimku supermasivne crne rupe u galaksiji udaljenoj 215 miliona svjetlosnih godina.

Astronomi su bili alarmirani intenzivnim bljeskom svjetlosti, koji je bio vidljiv na udaljenosti od više stotina miliona svjetlosnih godina, neposredno prije nego što su dijelovi zvijezde nestali u crnoj rupi pošto ju je jaka gravitacija uništila u procesu poznatom i kao "špagetifikacija".

Ovaj događaj, pod nazivom AT2019qiz, primijetio je astronom Met Nikol sa Univerziteta u Birmingemu zajedno sa svojim timom, i proučavao ga mjesecima.

Gotovo je nemoguće predvidjeti ovakve događaje i moguće ih je snimiti i primijetiti samo stalnim osmatranjem neba, uz izvjesnu dozu sreće, piše RT.

Kada su masivne erupcije tokom ovog događaja primijećene, astronomi su reagovali veoma brzo, usmjeravajući teleskope u njegovom pravcu, ka sazviježđu Eridan.

"Odmah smo usmjerili više teleskopa, i onih na Zemlji i onih u svemiru, u tom smjeru kako bismo vidjeli šta je izvor tako jake svjetlosti", kazao je astronom Tomas Vevers s Univerziteta Kembridž.

Tako je ovaj događaj snimljen u različitim svjetlosnim dužinama, od ultraljubičastog spektra, preko radio, optičkog i teleskopa sa iks-zracima.

Svjetlost koja je emitovana tokom uništenja zvijezde bila je toliko jaka da je nadjačala svjetlost same galaksije iz koje dolazi.

Naučnici su utvrdili kako se radi o zvijezdi koja je u jednom trenutku bila veličine našeg Sunca, a onda je počela da gubi masu koju je gutala crna rupa, oko milion puta veća od zvijezde.

Ovo je, inače, prvi put da astronomi vide i prouče ovakav događaj, koji je do sada bio samo teoretski objašnjen. Naučnici su utvrdili i da su tokom uništenja zvijezde, u kosmos izbacivani oblaci prašine brzinom od 10.000 kilometara na sat.

To objašnjava ranije optičke i radio emisije koje su astronomi bilježili proučavajući crne rupe, ali su ostale neistražene.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )