FOTO: null

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović osvrnuo se na godinu na izmaku ocjenivši da je BiH konačno krenula naprijed.

Mišljenja je da sada ostaje pitanje da li vlasti u BiH imaju kontinuitet kako bi drugi u njima prepoznali vjerodostojnost njihovog rada i kako bi se pokazalo da zadnjih sedam ili osam mjeseci nije bilo kratka iskra u njihovom djelovanju.

Čović je stava da bi 2016. godina trebala biti godina kada će se u BiH promijeniti ključne stvari i na evropskom putu i na unutrašnjem planu, kazavši da je ova godina imala dobrih rezultata koje će građani BiH osjetiti.

Govoreći o radu državnog Predsjedništva kazao je da je do sada održano 40 sjednica, iscrpljeno je sve što su članovi Predsjedništva BiH imali na dnevnom redu, ali je podvukao da nije bilo preglasavanja.

Osvrnuo se i na potrebne izmjene Izbornog zakona, kazavši da je to unutarnji politički plan kako bi se osiguralo da niko nikome više nikada ne bira predstavnike.

Izrazio je uvjerenje da će se u tome uspjeti te dodao da će se o pitanju reorganizacija BiH tek razgovarati krajem 2016. godine i početkom 2017. godine do kada je potrebno stabilizirati ekonomske i socijalne prilike u zemlji te eliminirati prepreke za investiranje za koje se BiH nije ozbiljno pripremila.

„S ovakvim ustrojom mi u Evropu nećemo. Ne možemo s visokim predstavnikom u Evropu, moramo imati odgovorne institucije“, naglasio je Čović.

Zaključio je da će rješenje nacionalnog pitanja morati biti kompromisno bez obzira šta ko želio budući da će za svako rješenje biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )