FOTO: null

Predsjednik Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je da je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić uskratio ovlašćenja vršiocu dužnosti načelnika za finansije Vasi Arsenoviću i na taj način mu ne dozvoljava da

"Kadar SNSD-a tako danas, na svom mjestu, može da obavlja samo određen dio poslova, a u skladu sa Zakonom o upravi i lokalnoj samoupravi dužan je i odgovoran za sve što se dešava u njegovom odjeljenju", rekao je Ćorić. 

On je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da javnost u Bijeljini mora da zna da je jedini čovjek u Bijeljini koji odlučuje o plaćanjima i kašnjenju u plaćanjima gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. 

Ćorić je pozvao Mićića na odgovornost, odnosno da uskladi rješenja o imenovanjima načelnika odjeljenja u skladu sa zakonom, a ne da imenuje stručne saradnike "koji će biti most između gradonačelnika i odjeljenja". 

"Mi nismo postavljali načelnike odjeljenja da sjede u udobnim foteljama, da budu `ikebane` već da bi radili svoj posao i da bismo pokušali da riješimo probleme koji su evidentni u radu Gradske uprave", rekao je Ćorić. 

On je napomenuo da posjeduje informacije od mnogih institucija da se u gradu i dalje vrši selektivna isplata iz budžeta, da se nekim dobavljačima odmah obavljaju isplate, a neki dobavljači čekaju i po nekoliko godina. 

Ćorić je pozvao sve one kojima se duguje da podnesu opomene pred tužbu, jer to vidi kao jedini način da se naplate sredstva koja su propisana zakonom i budžetom grada Bijeljina. 

Vršilac dužnosti načelnika za finansije u Gradskoj upravi Bijeljina Vaso Arsenović, koji je na ovoj poziciji nepunih mjesec dana, kaže da je teško raditi u uslovima u kojima mu se njegova ovlašćenja oduzimaju. 

"Ukinuta su mi ovlašćenja za plaćanje, te gradonačelnik o tome isključivo samostalno donosi odluke", kaže Arsenović i podsjeća da je na njemu isključivo sva odgovornost. 

Evidentno je da su određenim korisnicima, dobavljačima - fizičkim i pravnim licima, kako kaže Arsenović, obaveze izmirene u potpunosti, a da drugima kasne i 20 i 30 mjeseci. 

"Napravili smo Plan izmirenja obaveza i očekujem da će on biti prihvaćen. Ukoliko se to desi, onda je obaveza da se Plan poštuje kako bismo u neke zakonite tokove usmjerili izmirenje obaveza prema dobavljačima i drugim korisnicima usluga", rekao je Arsenović. 

On je dodao da svih sedam novoizabranih načelnika u Gradskoj upravi rade i stoje na raspolaganju građanima i privredi. 

Arsenović napominje da su određene okolnosti prozrokovale da je budžet grada Bijeljina u deficitu, te da grad, zaključno sa 31. majem, ima obaveza iz prethoidnih godina 2,3 miliona KM. 

"Tekuće obaveze, van valute, su oko četiri miliona KM, znači ukupno 6,3 miliona KM", kaže Arsenović. 

On napominje da, ako se uzmu u obzir prilivi u gradskom budžetu, može se zaključiti da će u narednom periodu biti sve teže izmirivati zaostale, ali i tekuće obaveze. 

"To je `omča oko vrata` za građane Bijeljine, a i za sam budžet", kaže Arsenović i dodaje da pored ovoga Bijeljina ima blizu 37 miliona KM kreditnih obaveza, pri čemu će najveći teret podnijeti budžet u periodu od 2016. do 2020. godine. 

On kaže da postoji opasnost da gradski budžet bude pod udarom određenih sporova koji se vode protiv grada Bijeljina, kojih je ukupno 180. 

"Ukupan jedan gradski budžet od 48 miliona KM je danas nešto što treba izmirivati", upozorio je Arsenović. 

Prema njegovim riječima, ukoliko se ne ispoštuje Plan izmirenja obaveze i ne isplate obaveze dobavljačima iz prethodnog perioda, u opasnost može biti dovedeno normalno funkcionisanje i Gradske uprave, ali i velikog broja institucija koje su u sistemu gradskog trezora. 

Arsenović je istakao da dodatno angažovanje stručnih saradnika od strane gradonačelnika može donijeti samo novi udar na budžet od oko 200.000 KM do kraja godine, što se, kaže, može iskoristiti na mnogo bolji način - za socijalna davanja, razvoj privrede.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )