FOTO: null

Brojni proizvodi koji mogu da se kupe na našem tržištu ne mo­gu da se upo­re­de s pro­iz­vo­di­ma iste rob­ne mar­ke u ino­stran­stvu.

To je zato jer su kri­te­ri­ju­mi po kojima se oni prave za za­pad­no tržište sa­svim dru­gačiji nego za is­toč­no. Tako bi moglo i da ostane jer para za kontrolu proizvoda nemamo. U Srbiju roba stiže uglavnom iz Rumunije, Bugarske, Mađarske, Poljske, gde velike svetske kompanije imaju razvijenu proizvodnju namenjenu za stanovništvo istočne Evrope, a najviše razlike ima u hemijskim i konditorskim proizvodima.

S druge strane, ovi proizvodi se na isti način reklamiraju kod nas kao i u zemljama gde su kvalitetniji. I ovo nije problem sa kojim se samo Srbija suočava. U sličnoj situaciji su i novije članice EU, a među prvima su se zbog takve diskriminatorske prakse pobunili Česi.

Nakon toga je u Evropskom parlamentu pokrenuta inicijativa da se ta praksa proglasi prevarom.

- Parlament je doneo odluku da poznati svetski brendovi ne mogu da prave različite proizvode za različita tržišta. To je prepoznato kao diskriminacija potrošača - kaže za „Blic” Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, i dodaje da ovu odluku treba da potvrdi i Evropska komisija, nakon čega bi ona ušla u propise.

- Očekujem da će se to usaglašavanje završiti za nekih godinu dana, a do tada i Srbija mora da se prilagodi. Mi imamo pravilnike, ali nemamo obavezujuće standarde, pa svako može da radi šta hoće - kaže Papović.

U Srbiji niko do sada nije radio uporedna istraživanja kvaliteta istih robnih maraka koje se prodaju kod nas i u EU, a po svemu sudeći, uskoro i neće. Naime, NOPS je nedavno najavio da će tražiti od Ministarstva poljoprivrede novac za takva istraživanja u ovoj godini. Ali, od toga neće biti ništa.

Naime, na pitnje „Blica” da li će ove godine odvojiti sredstva za ova istraživanja, u Ministarstvu poljoprivrede su poručili da oni sredstva iz agrarnog budžeta opredeljuju isključivo poljoprivrednicima u cilju poboljšanja proizvodnje. Istraživanja tržišta, dodaju, nisu predmet raspodele sredstava.


HRVATI TUŽILI "PROKTER I GEMBL"

Hrvatsko udruženje „Potrošač” je posle nekoliko godina suđenja sa kompanijom „Prokter i Gembl”, pre osam godina i zvanično dokazalo da na njihovo tržište stižu proizvodi drugačijeg sastava.

Ovaj spor doneo je i konkretnu korist za hrvatske kupce. Umesto iz fabrike u Češkoj, „arijel” u Hrvatsku sada stiže iz Francuske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )