FOTO: null

Boravak djece u školskim dvorištima mora biti sveden na minimum kada nema nastave, u dane vikenda ili praznika, te za vrijeme raspusta, jedna je od smjernica koju je Centar javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina precizirao danas, zajedno sa predstavnicima ost

"Nastojaćemo da riješimo pitanje noćnog boravka u školskim dvorištima od 22.00 do 6.00 časova. U tom periodu legitimisaćemo i udaljavati sve koji budu zatečeni u dvorištu. Sportski tereni na školskim dvorištima biće korišteni isključivo za igru djece", rekao je novinarima komandir Policijske stanice Bijeljina Srđan Gajić. 

On je, nakon okruglog stola o temi "Bezbjednosno-interesantne pojave u školskom dvorištu i oko njega", naveo da je povod za današnji skup nedavno ubistvo maloljetnika u dvorištu škole "Knez Ivo od Semberije". 

Gajić je ukazao da su se negativne pojave u školskim dvorištima dešavale i ranije, ali i drugim dijelovima grada, te da ih zajednički moraju sprečavati Centar za socijalni rad, prosvjetni inspektori, škole, Centar za mentalno zdravlje i policija. 

"Moramo učiniti sve da bi se ovakvi događaji preduprijedili. Nije riječ samo o krivičnom djelu ubistva, već i o skupljanju maloljetnika koji konzumiraju alkohol i narkotike kako u školskim dvorištima, tako i van njih", rekao je Gajić. 

On je naveo da u posljednjih godinu dana, osim nedavne tragedije, nije zabilježena nijedna alarmantna situacija u školskom dvorištu, ali je podsjetio da se 2012. godine dogodilo ubistvo u školskom dvorištu u Patkovači. 

Gajić je rekao da policija od ranije preduzima mjere stalnog prisustva u blizini osnovnih škola, te da će u narednom periodu, kada ne bude nastave, kontinuirano obilaziti sve škole na području CJB Bijeljina. 

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelanosti Slavko Bašić rekao je da je Bijeljina grad u kome živi više od 20.000 mladih, od kojih je 9.300 u osnovnim školama i 4.200 u srednjim, i koji su preko ljeta uglavnom aktivni na školskim sportskim terenima, i naglasio da svi nadležni u ovim pitanjima treba da pojačaju aktivnosti. 

"I do sada smo radili svoj posao, ali neke stvari su nam izmicale kontroli, počevši od nedovoljno ograđenih dvorišta, a nedovoljna je i pokrivenost škola stručnim osobljem koje treba da se u svakom trenutku nalazi na dvorištu da bi se bezbjednosni rizici sveli na minimum", smatra Bašić. 

On je dodao da postoji Protokol o saradnji grada Bijeljina i svih nadležnih, a u dogledno vrijeme, najavio je Bašić, biće izgrađen i vaspitno-dnevni centar u kome bi se djelovalo preventivno. 

"U bezbjednosnom smislu moramo se pokrenuti više kao cijelo društvo, zajedno sa roditeljima", rekao je Bašić. 

Predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Semberije i Majevice Milica Perković i Radenko Todorović smatraju da je današnji sastanak bio prilika da se razmotre kapaciteti kojima škole raspolažu, te da se svi zajednički snažno uvežu da bi se spriječile negativne pojave. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )