FOTO: Nationalgeographic.rs

Arheolozi su otkrili kameni oltar star oko 1.500 godina u drevnom majanskom gradu La Korona, duboko u džunglama sjeverne Gvatemale. Nalaz je najstariji spomenik na lokalitetu La Korona koji datira iz zlatnog doba civilizacije Maja od 250. do 900. godine.

Analiza rezbarija sa oltara je otkrila kako je moćna Kanul dinastija započela vladavinu od 200 godina nad većim dijelom teritorije Maja, kažu arheolozi.

"Otkriće ovog oltara nam omogućava da identifikujemo potpuno novog kralja La Korone, koji je očigledno imao bliske političke veze sa glavnim gradom Kanulovog kraljevstva, Džibančem i sa okolnim gradom El Peru-Vaka", kaže Marčelo Kanuto, direktor Instituta srednjoameričkog istraživanja na Univerzitetu Tulane.

Oltar, izrezbaren iz velike količine krečnjaka, prikazuje prethodno nepoznatog kralja - Čak Tok Ičak - kako nosi dvoglavu zmiju. Bogovi, zaštitnici nalazišta su prikazani kako izlaze iz sjedinjenih zmija, kaže Kanuto. Ova životinja nije slučajnost, pošto su vladari dinastije Kanul poznati kao "kraljevi zmija".

"Nekoliko vijekova tokom zlatnog perioda, kraljevi Kanul dinastije su dominirali velikim dijelom majanskih teritorija. Ovaj oltar sadrži informacije o ranoj ekspanziji, pokazujući da je La Korona igrala važnu ulogu u ovom procesu od početka", kaže Tomas Barientos, direktor Centra za arheološka i antropološka istraživanja na Univerzitetu Dolina Gvatemale.

Kanuto i Barientos proučavaju La Koronu od 2008. godine, upravljajući iskopavanjima. Takođe su učestvovali u hemijskim i materijalnim analizama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )