FOTO: Nezavisne

Centralna izborna komisija BiH (CIK) predložila je parlamentu BiH Zakon o dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se, između ostalog, uvodi pojam vanrednih okolnosti i utvrđuje da CIK ima ovlaštenje da donese odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora.

"Takođe, predlaže se propisivanje obaveze Centralne izborne komisije BiH da donese odluku o raspisivanju i održavanju izbora kada utvrdi da su ispunjeni uslovi za održavanje izbora u skladu s Izbornim zakonom BiH, a najkasnije u roku do 90 dana od prestanka vanrednih okolnosti", saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH nakon održane sjednice.

Praktično, CIK predlaže da mu se zakonski omogući da, recimo, 4. maja, kada treba da budu raspisati izbori u BiH, a to je 150 dana prije dana održavanja izbora, može donijeti odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora.

"To je u ovom trenutku najjednostavnije rješenje. Rokovi nisu pomjerani iz razloga što su toliko isprepleteni da je neophodna ozbiljna analiza za tako nešto. U ovom slučaju CIK, ukoliko utvrdi da nema mogućnosti za održavanje izbora, 4. maja može donijeti odluku o odgađanju raspisivanja izbora, a kasnije kada se steknu uslovi može donijeti odluku o održavanju tih izbora s istim rokovima koji važe u Izbornom zakonu BiH", ispričao je izvor "Nezavisnih".

U suštini, ukoliko se zbog problema sa virusom korona ne bi stvorili uslovi za raspisivanje izbora početkom maja, CIK može donijeti odluku da odgodi raspisivanje i održavanje izbora, a ukoliko bi, recimo, početkom juna donijeli odluku o raspisivanju i održavanju izbora, ti izbori se ne bi kao što je do sada bio slučaj održavali u oktobru, već bi bili pomjereni na novembar.

U CIK BiH objašnjavaju da je u sadašnjim uslovima i zbog odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće i vanrednog stanja nemoguće organizovati izbore jer bi, između ostalog, raspisivanjem izbora narednog dana počeli teći rokovi za sprovođenje izbornih aktivnosti kao što je prikupljanje potpisa.

"Jasno je da u datim okolnostima navedeno nije moguće preduzeti, kako zbog ograničene slobode kretanje, tako i zbog sprečavanja širenja epidemije. I niz drugih aktivnosti koje bi bilo nemoguće realizovati stvara objektivne i neotklonjive smetnje za sprovođenje slobodnih izbora u skladu s Izbornim zakonom BiH", rekli su u četvrtak u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Takođe, navode da bi u slučaju da njihova inicijativa prođe, ocjena postojanja zakonskih uslova za održavanje odgođenih izbora bila u nadležnosti Centralne izborne komisije, a ona bi ovu odluku bila ovlaštena donijeti i za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti ukoliko utvrdi da te okolnosti više ne onemogućavaju organizaciju održavanja izbora u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )