FOTO: null

Nekoliko šefova u sektorima Centralne izborne komisije (CIK) BiH su na osnovu Pravilnika o organizaciji sekreterijata komisije dobili status pomoćnika direktora, čime su dobili i veće koeficijente za obračun plate, iako CIK nema direktora, već sedam člano

Navodi se to u izvještaju o finansijskoj reviziji Centralne izborne komisije za prošlu godinu, a koji je sprovela Kancelarija za reviziju institucija u BiH.

Revizore je začudilo i to što su na ovaj pravilnik, koji su ocijenili kao nedorečen, saglasnost dali Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Inače, kada je u pitanju finansijski izvještaj, revizori smatraju kako je on prikazan fer i istinito, te da su transakcije i informacije prikazane u njemu usklađene sa zakonima i propisima.

Ipak, revizore su zbunile naknade za prekovremeni rad i ugovor o djelu s već zaposlenim ljudima, kao i pojedine javne nabavke.

Naknade za prekovremeni rad, koje su takođe definisane navedenim pravilnikom, isplaćivane su zaposlenima iako je zbog izborne godine došlo do dodatnog angažovanja saradnika, dok je opis prekovremenih poslova uopšten.

Kada su isplate na osnovu ugovora o djelu u pitanju, revizori su uočili da su, pored saradnika koji su bili zaposleni u centru za brojanje, bile isplaćene i stalno zaposlenima, što se, kako su naveli, ponavlja svake godine.

Problem su uočili i s papirom za štampanje glasačkih listića, koji se iz godine u godinu gomila u skladištu, pa se u njemu trenutno nalazi čak 51 tona, dok sa druge strane troškovi za zakup nisu zanemarivi.

Revizori su zamjerke imali i u procesu javnih nabavki, a posebno kada su u pitanju nabavka vozila i računara.

Računari su kupljeni bez operativnog sistema, što je, kako je zaključeno, samo proizvelo dodatni trošak, jer je bilo mnogo jeftinije kupiti ih kao cjelinu, a ne razdvojeno.

Poseban akcenat stavljen je na kupovinu automobila, što je CIK platio oko 60.000 maraka.

"Uvidom  u  tehničku  specifikaciju  vozila,  primjećuje  se  da  je  ista prilično detaljno opisana s tačno definisanim dijelovima željene opreme, što može navesti na sumnju da je ugovorni organ precizno navodio karakteristike, koje opisuju nabavljeno vozilo.  U  prilog  tome  je  i  podatak  da  je  do krajnjeg  roka  za  dostavu  ponuda  samo jedan ponuđač  dostavio  svoju  ponudu  u  iznosu  od  59.669  KM", stoji u izvještaju.

Iz CIK-a su nam kazali u petak kako su ipak zadovoljni izvještajem revizora. "Postoje skretanja pažnje na neke situacije, kao na primjer na isplate  naknada za produženi rad i ugovorima o djelu, ali navodimo činjenicu da je 2014. bila izborna godina i da je zbog povećane aktivnosti CIK-a postojala potreba za produženim radom i sklapanjem ugovora o djelu", kazala je Maksida Pirić, portparol CIK BiH.

Kako je rekla, kod procedura javnih nabavki se poštuju zakonske norme te će iz ovih, kao i iz ranijih izvještaja sve preporuke i sugestije uvažiti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )