FOTO: InfoBijeljina

SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je donijela tri odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora 2018. godine.

Odluke su uslijedile nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje i nakon primjene Izbornog zakona BiH koji se odnose na zastupljenost konstitutivnih naroda u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Iz CIK-a je saopšteno da će odluke do kraja dana biti dostupne na veb stranici Komisije. 

CIK je uvažio žalbe tri politička subjekta na odluku o odbijanju zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, te naredio Glavnom centru za brojanje ponovno brojanje glasačkih listića. 

Brojaće se glasački listići sa dva biračka mjesta za Skupštinu Kantona 10 po kandidatima političkog subjekta SDP BiH, sa tri biračka mjesta za Skupštinu Unsko-sanskog kantona po kandidatima političkih subjekata A-SDA-Pomak-Zajedno i SDA, te sa jednog biračkog mjesta iz izborne jedinice sedam za Predstavnički dom Parlamenta FBiH po kandidatima političkog subjekta Stranka za BiH. 

Iz CIK-a podsjećaju da ponovnim brojanjima mogu prisustvovati akreditovani posmatrači za Glavni centar, te kandidati koji se pojavljuju na glasačkim listićima koji se ponovno broje. 

Termin i dinamiku ponovnih brojanja utvrdiće direktor Glavnog centra za brojanje Adi Agić. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )