FOTO: pixabay

Uobičajeni predmeti za "cvjetanje" bakterija su miš i tastatura, zatim mobilni telefoni koji imaju 10 puta više bakterija nego daske od ve-ce šolje

Prosječan kancelarijski sto ima 400 puta više bakterija nego ve-ce šolja, upozorava studija Univerziteta u Arizoni. A da li su neuredniji muškarci ili žene? "Pobjedu" odnose pripadnici jačeg pola čiji stolovi sadrže i do četiri puta više bakterija raspoređenih po telefonu, kompjuteru, fiokama. Razlog tome je možda to što muškarci imaju veće stolove, što znači da je veća površina dostupna za razvoj bakterija. Takođe, manje obraćaju pažnju na higijenu, ističu naučnici.

Uobičajeni predmeti za "cvjetanje" bakterija su miš i tastatura, zatim mobilni telefoni koji imaju 10 puta više bakterija nego daske od ve-ce šolje. Oprez je potreban kad su u pitanju šolje za kafu jer je otkriveno da je čak 90 odsto kancelarijskih šolja prepuno klica, a na svakoj petoj su fekalni tragovi! Zanimljivo je i da su mikrobi u dvije kancelarije u dva različita grada sličniji nego oni u kuhinji i kancelariji u istoj zgradi.

Dobra vijest za članove biblioteka je da pozajmljene knjige nisu naročito veliki izvor bakterija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )