FOTO: null

Udžbenici za osnovnu i srednju školu u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za narednu školsku godinu neće poskupjeti, izjavio je Rade Ristović, direktor Zavoda.

Ristović je izrazio očekivanje da će udžbenici za narednu školsku godinu biti spremni prije njenog početka, zajedno sa pedagoškom dokumentacijom, jer je 90 odsto njih već u štampi.

On je podsjetio i na mogućnost pretplate u više rata za kupovinu udžbenika u maloprodajnim objektima Zavoda.

"Ove godine udžbenici će prvi put biti štampani na voluminoznom papiru, koji je znatno lakši, što će znatno uticati na smanjenje opterećenja školske djece, odnosno dovesti do lakših đačkih torbi", rekao je Ristović, podsjetivši da se cijene udžbenika u izdanju Zavoda nisu mijenjale osam godina i da su najniže u regionu.

On je dodao da je na konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za osnovnu školu, gimnaziju i srednje stručne škole, koji je Zavod raspisao krajem prošle godine, pristiglo oko 15 rukopisa, te da su nakon pozitivnih recenzija na mišljenje Ministarstvu prosvjete i kulture proslijeđeni rukopisi Engleskog jezika za treći, četvrti i peti razred, Muzičke kulture za četvrti i peti, te Poznavanja prirode i Poznavanja društva za peti razred.

"Postoji mogućnost da će od septembra u upotrebi biti novi udžbenici, odnosno oni koji dobiju pozitivno mišljenje Ministarstva. Cijena kompleta obaveznih udžbenika, izuzev stranih jezika i vjeronauke, iznosi od 59,90 KM za treći do 137 KM za osmi razred", rekao je Ristović.

Prema njegovim riječima, Zavod je u ovoj godini odlučio da pristupi izradi nove lektire za osnovnu školu, čiji se prvi naslovi očekuju u septembru.

"Prvi put smo počeli i aktivnosti na obezbjeđivanju i objavljivanju književnih djela u lektiri za srednje škole, a drago nam je da smo uspostavili usku saradnju sa jednim od naših najvećih živih pisaca Goranom Petrovićem", naveo je Ristović.

Govoreći o književnoj nagradi za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova", Ristović je rekao da je na ovogodišnji konkurs Zavoda pristigao 61 rukopis, od čega 26 iz Srpske, 31 iz Srbije, tri iz Federacije BiH i jedan iz Crne Gore, dok će stručni žiri, koji čine Sanja Macura, Duško Pevulja i Mirko Vuković, objaviti odluku 4. septembra.

"Prva nagrada obuhvata plaketu, objavljivanje djela u tiražu od 1.000 primjeraka, te autorski honorar od 7.000 KM i 100 primjeraka romana. Druga nagrada obuhvata objavljivanje romana u tiražu od 500 primjeraka, autorski honorar od 2.000 KM i 100 primjeraka štampanog romana, a treća objavljivanje u tiražu od 500 primjeraka, honorar od 1.000 KM i 100 primjeraka odštampanog djela", precizirao je Ristović.

On je rekao da je ovaj konkurs prepoznatiljiv ne samo u Republici Srpskoj, već i šire, i da je u protekle tri godine na njega pristiglo više od 200 rukopisa iz osam zemalja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )