FOTO: srpskainfo.com

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru lane, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su ostale nepromijenjene, dok su na godišnjem nivou, u prosjeku, bile više za 0,3 odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u osam, niže cijene u tri, dok su cijene u jednom odjeljku ostale nepromijenjene, saopštili su iz Zavoda za statistiku RS.

Najveći godišnji rast cijena u decembru 2019. zabilježen je kod alkoholnih pića i duvana – 5,3 odsto, te u odjeljku rekreacije i kulture – 2,6 odsto. Više cijene zabilježene su i u odjeljku hrana i bezalkoholna pića – 1,4 odsto, i to zbog viših cijena u grupama voće od 14,1 i meso od 2,9 odsto.

Povećanje cijena na godišnjem nivou od 0,8 odsto zabilježeno je u zdravstvu, a u odjeljcima stanovanja i restorana i hotela povećanje iznosi po 0,7 odsto. U odjeljku obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći pad cijena u decembru zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća – 10,6 odsto, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )