FOTO: pixabay

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice zabilježile najveći sedmični skok u istoriji, više od 30 posto, nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje, što bi podržalo cijene, uprkos oštrom padu potražnje zbog koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 36,8 posto, na 34,11 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 31,8 posto, na 28,34 dolara.

 Rekordni skok cijena nafte zahvaljuje se pregovorima između Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom poslednjih su godina ograničavale proizvodnje kako bi poduprle cijene, no nedavno se taj sporazum raspao jer Rusija nije pristala na dodatno smanjenje proizvodnje.

 Zbog toga je uslijedio cjenovni rat između Saudijska Arabije i Rusije, zbog čega su cijene nafte pale petu sedmice zaredom. No, moguće je smanjenje proizvodnje jer koronakriza prijeti gubitkom prihoda od prodaje nafte i jednima i drugima.

 Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je prošle sedmice da je posredovao u dogovoru koji bi mogao rezultirati smanjenjem proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije za 10 do 15 miliona barela dnevno, što predstavlja 10 do 15 posto ukupne globalne opskrbe.

 Saudijska Arabija najavila je hitan sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nezavisnih proizvođača kako bi se postigao sporazum o stabilizaciji naftnih tržišta.

 "Čini se da su napokon svi shvatili da je ponuda na tržištu prevelika zbog čega treba preduzeti koordinirane mjere", rekao je Callum Macpherson iz Investeca.

Neimenovani izvori u OPEC-u kazali su da se priželjkuje i doprinos zemalja koje nisu učestvovale u inicijativi OPEC+. Reuters podsjeća da je riječ o zemljama poput SAD-a, Kanade, Norveške i Brazila.

 No, čak i kada bi se proizvodnja smanjila za 10 miliona barela dnevno, zalihe nafte u svijetu porasle bi u drugom tromjesečju za 15 miliona barela dnevno, kazao je Fatih Birol, čelnik Međunarodne agencije za energju (IEA).

 U ponedjeljak se trebao održati sastanak između predstavnika Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje, no taj je sastanak odgođen, pa su cijene nafte u ponedjeljak rano ujutro pale više od 4 posto.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )