FOTO: null

Cijena goriva u Republici Srpskoj pala je ove sedmice i do 12 feninga po litru, a na pojedinim litar dizela košta manje od dvije marke, što je najniža cijena u posljednjih šest godina.

Cijene goriva posebno su niske u Semberiji gdje je litar jeftiniji za desetak feninga u odnosu na ostale dijelove Republike Srpske.

Benzinske pumpe korigovale su svoje cjenovnike usljed stalnog pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. Na pojedinim benzinskim pumpama "evro dizel" košta 1,95, a benzin dvije KM po litru. Naftaši očekuju da će cijene goriva i dalje padati s obzirom na to da je nafta na svjetskim berzama iz dana u dan sve jeftinija.

Predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Republike Srpske Vukašin Vojinović kaže da su stvoreni uslovi da gorivo u Srpskoj u prosjeku ne prelazi dvije marke po litru.

"Pad je moguće očekivati i u narednom periodu s obzirom na smanjenje potražnje za gorivom u zimskom periodu, ali i zbog političkih dešavanja između Rusije i zapadnih sila usljed kojih pojeftinjuje nafta na svjetskom tržištu. Moguće je da cijene goriva pred Novu godinu budu između 1,80 i 1,85 maraka po litru", naglasio je Vojinović.

Predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Republike Srpske Ljubo Stević kaže da je u posljednjih mjesec gorivo u Srpskoj pojeftinilo u više navrata i da je tome doprinio pad cijene nafte na svjetskom tržištu.

Banjalučki "Krajinapetrol" snizio je cijene svih vrsta goriva od šest do 12 feninga po litru, a u ovom lancu očekuju nastavak pada cijena.

"Očekujemo već od utorka da će biti još promjena naniže", kazali su u "Krajinapetrolu".

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "SWOT" Saša Grabovac kaže da će sniženje cijena goriva osim građanima pogodovati i privredi, a posebno djelatnostima u kojima su troškovi za naftne derivate znatno zastupljeni u ukupnim troškovima poslovanja.

"Niže cijene goriva imaju vrlo direktan efekat za autoprevozničke firme, preduzeća koja u svojim proizvodnim procesima troše ogromne količine energije i koja imaju zastarjelu tehnologiju zasnovanu na mazutu. Ovakvi trendovi sigurno će pogodovati svim privrednim djelatnostima, nekim više, a nekim manje", kazao je Grabovac.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )