FOTO: GS

S ciljem bržeg i efikasnijeg pronalaženja djece u slučaju nestanka Srpska je započela izmjene zakonskih propisa koji će omogućiti uspostavljanje sistema "Pronađi me" na teritoriji Republike, čime će uz Srbiju biti jedina zemlja u regionu gdje će cjelokupna javnost biti alarmirana ako se desi nemili događaj.

Naime, ministri u Vladi RS usvojili su na sjednici informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnika "Pronađi me" u Srpskoj. Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova na ovaj korak podstakao je nedavni slučaj nestanka male Danke Ilić u Srbiji, kada je prvi put u toj zemlji aktiviran sistem hitnog obavještavanja javnosti.
 
Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Srbije Igor Jurić rekao je za "Glas" da je ovaj korak MUP-a RS i Vlade od izuzetne važnosti.
 
- Veoma sam zahvalan MUP-u Srpske što su shvatili važnost sistema "Pronađi me" i što su sve uradili samoinicijativno. Mi smo tu da im pružimo podršku u implementaciji, a znam da je MUP Srbije već dao određene upute kolegama iz Srpske šta i kako treba raditi. Moja ideja i vizija je da će sistem biti uspješan tek kada ga uspostave sve zemlje regiona. Srpska će uz Srbiju biti druga u regionu koja je to uradila, što je na ponos svih njenih građana - rekao je Jurić.
 
Nadu da će jednog dana ponovo ugledati svoju Tanju ne gubi baka Savka Varajić iz Doboja, čija je dvadesettrogodišnja unuka, državljanka Kanade, nestala u julu prošle godine u Doboju i od tada joj se gubi svaki trag.
 
- Kamo sreće da sistem "Pronađi me" u Srpskoj ne zatreba, ali u slučaju nestanka djeteta sigurno će dobro doći. Međutim, taj sistem neće olakšati meni i drugima koji tragamo za svojim članovima porodice, koji nisu mnogo stariji od tih maloljetnika. Zašto taj sistem ne bi poslužio i za starije, jer mnogo odraslih nestaje, sigurno ne svojom voljom. I njihove porodice bi voljele da znaju gdje su - zapitala se kroz suze Savka Varajić
 
U Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću pojasnili su da je cilj unapređenje mehanizma djelovanja u slučaju prijave nestanka maloljetnika međuinstitucionalnom saradnjom ukazujući na potrebu uspostavljanja sistema obavještavanja i informisanja javnosti.
 
U saopštenju je naglašeno da je MUP RS od 2018. aktivan član nevladine organizacije "Amber alert Jurop" koja okuplja veliki broj zemalja članica, ali to članstvo ne omogućava aktiviranje sistema hitnog obavještavanja javnosti, što je cilj MUP-a RS koji je analizirao kako takvi sistemi funkcionišu u SAD, Evropi i zemljama okruženja.
 
- Njihov sistem, u slučajevima nestanka djece omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio-emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima - istaknuto je u saopštenju.
 
Nadalje je navedeno da se samim tim kod građana dodatno razvija osjećaj sigurnosti i učvršćuje povjerenje u policiju.
 
- Sistem se ne pokreće u svim slučajevima prijave nestanka, već isključivo kod nestanka maloljetnika sa elementima prijetnje po život da bi u što kraćem roku veći broj građana bio informisan, a samim tim potraga učinila efikasnijom. Uvođenje sistema "Pronađi me" u RS je isključivo u njenoj nadležnosti i pokreće se odlukom MUP-a - pojašnjeno je u saopštenju.
 
Vlada RS utvrdila je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku, kojim se dodatno definiše zakonski okvir za uvođenje sistema "Pronađi me".
 
U saopštenju Vlade RS navedeno je da MUP RS posebnu pažnju posvećuje zaštiti maloljetnika te su u tom smislu u prethodnom periodu usvojeni Strategija za borbu protiv sajber kriminaliteta u Srpskoj za period 2020-2024. godine. Usvojen je i Akcioni plan za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja u digitalnom okruženju u Srpskoj 2023-2024. godine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )