FOTO: null

Bosni i Hercegovini prijeti realna opasnost od eskalacije terorističkih napada radikalnih islamista, koji su nedavnim ubistvom dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i jučerašnjim bombaškim napadom na Policijsku stanicu Zavidovići poslali jasnu poruku

Iako do zaključenja ovog broja našeg lista nisu bili otkriveni počinioci jučerašnjeg napada u Zavidovićima, kao ni motiv zbog čega je bačena eksplozivna naprava na krov policijske stanice u tom gradu, direktor SIPA Perica Stanić za Press je izjavio da postoji osnovana sumnja da je riječ o terorizmu. On dodaje da je upravo iz tog razloga Tužilaštvo BiH izuzelo ovaj slučaj iz nadležnosti Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

- Postoje indicije da u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela terorizma. Istražioci SIPA intenzivno rade na otkrivanju počinilaca, a već je identifikovano i nekoliko sumnjivih lica - rekao je Stanić.

Da opasnost od novih terorističkih napada nije prošla potvrđuje i jučerašnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona da stepen bezbjednosti u ovom kantonu podigne na najviši nivo! U pozivu koji je Vlada TK poslala svim lokalnim zajednicama, preduzećima, ustanovama i građanima, između ostalog, apeluje se i na organizovanje pojačane zaštite objekata i imovine.

- Pojačana zaštita posebno je potrebna na mjestima odakle se građani snabdijevaju pitkom vodom, električnom energijom, mjestima gdje se okuplja veći broj građana na različitim manifestacijama (sportskim, kulturno-zabavnim, sajmovima), kao i vjerskim objektima te da se u punom kapacitetu ostvari odgovarajuća saradnja s nadležnom policijskom stanicom - navodi se u pozivu.

Odlično obaviješteni izvori Pressa iz bezbjednosnih struktura BiH otkrivaju da su nadležne policijske i obavještajne službe došle u posjed prilično pouzdanih informacija prema kojima bi se, navodno, sljedeći teroristički napad mogao dogoditi baš na području Tuzlanskog kantona!

- Postoje određena saznanja koja se ne smiju ignorisati. Upravo zbog toga je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila da stepen bezbjednosti u kantonu podigne na najviši nivo. Ne treba praviti paniku, ali cijeloj ovoj situaciji treba pristupiti na najozbiljniji način - ističu naši sagovornici.


Tvrdnje iz Austrije - BiH prijeti odmazda

Analizirajući stanje u BiH nakon nedavnog terorističkog napada u Sarajevu i ubistva dvojice pripadnika OS BiH, bečki dnevnik "Kurir" objavio je da BiH "prijeti opasnost od odmazde Islamske države" jer su, kako se navodi, austrijska i bh. policija razbile određene terorističke centre.

"Kurir" ocjenjuje da je napad na dvojicu vojnika u Sarajevu odmazda za operaciju "Palmira", kojom su "austrijska i bosanska policija razbile veliku mrežu za regrutovanje boraca za Islamsku državu". Akcija je, kako se navodi, počela 2014. u Austriji, kada je 900 policajaca u Beču, Gracu i Lincu učestvovalo u hapšenju 29 osoba osumnjičenih za veze sa Islamskom državom. Među uhapšenima se nalazio i Mirsad Omerović iz Tutina, koji je osumnjičen da je imao direktnu vezu sa kalifom tzv. Islamske države, Abu Bakr el Bagdadijem, kao i veze u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )