FOTO: null

Porodica LJubomira Stevanovića iz semberskog sela Amajlije danas, kad mnogi mladi ljudi odlaze u zemlje Evropske unije u potrazi za boljim životom, karakteristična je po tome što četiri generacije Stevanovića žive od poljoiprivredne proizvodnje i uzgoja

LJubomir kaže da trenutno ima u tovu oko 130 grla stoke, a obrađuje 25 hektara zemljišta, koje se već sada pojavljuje kao limitirajući faktor u ovoj proizvodnji. Otkup junadi krenuo je već u februaru i LJubomir smatra da je ova godina dobro krenula za proizvođače mesa, u odnosu na prošlu godinu kada je otkup krenuo tek od juna. Stevanović se nada dobroj otkupnoj cijeni junadi koja može garantovati solidnu zaradu u ovoj proizvodnji.

- Naše selo je poznato po proizvodnji mlijeka i tovu junadi. Ovdje, na mom imanju, trenutno žive četiri generacije. Smatram da sam veoma bogat čovjek, ne zbog imanja, već zbog djece i zdravlja u porodici. Sin Jovica, sa suprugom Natašom i jednoipogodišnjim Aleksejem je na imanju. Sinovi Radan i Nemanja studiraju, kćerka LJiljana radi u Beogradu. Puno nam pomaže i moj otac Radenko i moja supruga Božica”.

LJubomir kaže da trenutna otkupna cijena junadi, koja se izvozi za Tursku, iznosi od četiri do 4,30 KM po kilogramu, žive vage, što zadovoljava potrebe proizvođača.

- Nemamo dovoljno zemljišta za obradu i to je ono što ograničava naše planove za proširenje kapaciteta. Poljoprivreda može pomoći i oko rješenja problema nezaposlenosti. Očekujem i od svojih sinova, kada završe fakultete, da će se opredijeliti za ostanak na porodičnom imanju. Na taj način će mnogo lakše i brže rješavati svoja brojna egzistencijalna pitanja”, kaže LJubomir Stevanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )