FOTO: pixabay

Brza hrana je upravo to, brza i praktična, ali nije nimalo dobra za organizam.

Naravno, ništa se neće dogoditi ako se povremeno počastite, ali ako često jedete fast food to bi moglo dosta loše uticati na vaš organizam. Niže je spisak negativnih i ne baš bezazlenih mogućih posljedica.
 
Letargija

Velike porcije brze hrane često su pune masnoće, a burgeri, krompirići i milkšejkovi imaju i jako puno kalorija. Zbog toga se nakon brze hrane osjećate letargično, usporeno i presito.
 
Problemi s kožom

Fast food može uzrokovati probleme s kožom, na primjer, akne. Problem nije prženje nego jednostavni šećeri, bijelo brašno i prazni ugljeni hidrati koji se nalaze, recimo, u krompirićima.
 
Nadutost

Neke namirnice prirodne sadrže više natrijuma, ali njega i dodajemo u mnoga jela. On se nalazi u mnogim aditivima koji se dodaju kao ukus ili da hrana duže traje. Preporučuje se da odrasli konzumiraju 1500 miligrama natrijijuma dnevno i da ne bi trebali unositi više od 2300 miligrama. Jedan fast food obrok može preći i taj maksimalni limit. Tijelo onda, zbog previše natrijuma zadržava vodu zbog čega ste naduti i naotečeni.
 
Pogoršanje pamćenja i kognitivnih funkcija

Brza hrana često je prepuna zasićenih masti koje negativno utiču na zdravlje srca, a postoje i istraživanja koja govore da loše utiču i na kognitivne funkcije u mozgu. Velike količine zasićenih masti mogu narušiti drugoročno pamćenje kao i ono potrebno da se sjetite šta ste tačno htjeli napraviti.
 
Zatvor

Vlakna, koja se inače nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama, igraju bitnu ulogu u probavnom sistemu. Ona pomažu probavnom traktu da radi kako spada, mogu sniziti holesterol i održavati nivo šećera u krv normalnima. Nažalost, većina brze hrane nema puno vlakana.
 
Povećanje rizika od gojaznosti

Ako se s uravnotežene ishrane prebacite na fast food, najveća razlika koju ćete primijetiti biće količina praznih kalorija koje unosite sa svakim obrokom. To, pak, može dovesti do gojaznosti i srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji dva puta nedeljno jedu fast food imaju viši indeks tjelesne mase.
 
Nećete dobijati nutrijente

Brza hrana ima puno kalorija i malo nutrijenata. Ako je previše jedete uskoro će vam u tijelu nedostajati nutrijenata koji su mu potrebni da bi dobro funkcionisalo. Tijelo će vam biti puno hrane od koje nije dobilo što je trebalo i nećete dugo biti siti.
 
Propadanje zuba

Često konzumiranje gaziranih pića, koja idu uz brzu hranu, može pogoršati oralno zdravlje. Gazirana pića povećavaju količinu kiseline u ustima, što na koncu može uzrokovati truljenje zuba. Tome mogu pridonijeti i sladoledi iz lanaca brze hrane.
 
Posljedice za bubrege

Natrij može pogoršati stanje ako već imate visok pritisak, a opasan je i ako imate cirozu ili bolest bubrega jer uzrokuje nakupljanje vode. Takođe, višak natrijuma može povećati rizik od pojave bubrežnih kamenaca.
 
Porašće vam nivo šećera u krvi

Konzumiranje hrane s puno ugljenih hidrata podiže nivo šećera u krvi. To na kraju može dovesti do gojaznosti.
 
Porašće vam holesterol

Visok udio masnoća u brzoj hrani može povisiti loš holesterol, što može dovesti do ateroskleroze. To je stanje u kojem se pojavljuju naslage na arterijama i oslabljuju protok krvi.
 
Oslabljene kosti

Ovde je ponovno problem natrijum zbog kojeg kosti mogu postati slabe. To, pak, može dovesti do osteoporoze, piše Eat this.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )