FOTO: null

Preduzeće ,,Elektro-Bijeljina,, godinama unazad postiže dobre rezultate u otkrivanju nelegalne potrošnje.

Tokom prošle godine otkriveno je 150 neovlašćenih potrošnji, pri čemu je obračunato 2,2 miliona kilovat-časova i fakturisano 275.000 maraka.

Prema riječima direktora ovog preduzeća Zlatana Lazarevića, postignut je značajan rezultat u vezi sa pitanjem smanjenja distributivnih gubitaka.

- Na kraju prošle godine gubici su iznosili samo 9,03 odsto, a poređenja radi u 2014. godini 9,12 odsto, što govori o konstantnom smanjenju. Regulator nam je dozvolio 12,79 procenata što potvrđuje činjenicu da je riječ o uspješnom smanjenju - rekao je Lazarević i dodao da je ovom rezultatu najviše doprinijelo otkrivanje neovlašćene potrošnje i broj kontrola.

- Razlog zbog kojeg je tokom prošle godine bilo manje neovlašćenih potrošnji leži u činjenici da je obavljeno čak 19.251 kontrola, što je značajno uticalo na smanjenje krađe električne energije. Samim tim, naše zadovoljstvo je veće, jer su rezultati našeg rada na preventivnom djelovanju dali pozitivne efekte - istakao je Lazarević.

On je dodao da će i u narednom periodu ovim aktivnostima biti posvećena značajna pažnja.

- Postignuti nivo kontrola i smanjenje distributivnih gubitaka motiviše nas da istrajemo u cilju što uspješnijeg poslovanja - dodao je Lazarević.

Prema njegovim riječima "Elektro-Bijeljina" bilježi istovremeno i porast potrošnje struje u odnosu na prethodne godine. Bilo da je riječ o ljetnim ili zimskim mjesecima, evidentan je rast potrošnje struje. Ljeti zbog rashladnih uređaja, a zimi zbog grijanja.

- Potrošnja se kreće od 3,5 do pet procenata u kategoriji domaćinstava, zanatskih radnji i ostale potrošnje, što jasno govori da su građani, ali i privrednici prepoznali električnu energiju kao najjeftiniji energent, posebno tokom zimske sezone - istakao je Lazarević, dodavši da se blagi pad od 0,2 odsto bilježi u kategoriji javna rasvjeta, protumačivši to kao težnju lokalnih zajednica da uštede novac na uličnom osvjetljenju.

"Elektro-Bijeljina" je u prethodnom periodu učinila mnogo na poboljšanju kvaliteta elektroenergetske mreže, što je rezultiralo boljim napajanjem potrošača. Nedavno je TS "Bijeljina 2", koja je bila u vlasništvu "Elektroprenosa BiH" integrisana u distributivni sistem ovog preduzeća.

- Na osnovu toga "Elektro-Bijeljina" je krenula u izgradnju tri 10 kilovoltnog dalekovoda, od čega su dva za uklapanje 10 kilovoltnog dalekovoda "Ciglana", te su od njega napravljena tri nova dalekovoda, koji su pušteni u rad 4. februara ove godine - rekao je Lazarević.

Takođe, kvalitetno je riješeno i snabdijevanje kupaca koji su se do sada snabdijevali strujom iz TS "Ugljevik". - To je posebno značajno jer je ovaj dalekovod bio dug i često preopterećen, pa je dolazilo do ispada sa sistema mreže. Trasa starog dalekovoda sada je podijeljena u dva nova dalekovoda sa TS "Bijeljina 2" ide dalekovod prema dijelu Suvog Polja i naseljenim mjestima Srednji i Gornji Zagoni, Srednja Čađavica i Gornja Ljeljenča. Sa TS "Ugljevik" dalekovod će snabdijevati mjesta Ugljevička Obrijež, Ravno polje i dio Suvog Polja - istakao je Lazarević i dodao da je izgradnjom ovih dalekovoda popravljen kvalitet snabdijevanja za više od 3.000 kupaca. On je takođe ukazao i na značaj osavremenjavanja mreže.

- TS "Glavičice-Staro selo 2" puštena je u rad 24. februara. Direktni korist od puštanja ove trafo-stanice ima oko 80 kupaca, dok će indirektno poboljšanje u snabdijevanju strujom imati oko 150 potrošača - rekao je Lazarević, dodavši da je ovaj projekat čija je vrijednost oko 60.000 KM finansiran iz vlastitih sredstava. Od 12. februara bolje snabdijevanje strujom imaju i kupci u naseljenim mjestima Banjica, Tavna, Brđani i Kacevac.


Naplata struje putem vaučera

Jedna od aktivnosti "Elektro-Bijeljine", koja je uspješno realizovana u prethodnom periodu u saradnji sa Vladom RS i Fondom solidarnosti jeste naplata potraživanja putem vaučera od potrošača iz poplavljenih dijelova Semberije. Ova akcija je trajala od kraja avgusta 2014. godine do 30. juna 2015. godine i pravo na izmirenje dugovanja za utrošenu struju imali su svi potrošači iz poplavljenih područja.

- S obzirom na to da mi pokrivamo područje od 13 opština, koje su većim dijelom bile pogođene poplavama i klizištima, realizovali smo 9.000 uplata posredstvom elektronske kartice i naplatili oko 1,4 miliona maraka - rekao je Lazarević i dodao da je važno naglasiti da su Vlada RS i Fond solidarnosti u dogovorenom roku izmirili svoje obaveze prema "Elektro-Bijeljini".


Društvena odgovornost

Radnici ovog preduzeća svjesni teške situacije u društvu, često pomažu ugroženom stanovništvu, tako da ni segment društvene odgovornosti nije zapostavljen. - Svjesni smo društvene odgovornosti. Istakao bih da kontinuirano pomažemo mnoge kategorije stanovništva. Iako nam zakon ne dozvoljava direktne donacije, mi pronađemo način, najčešće vlastitim novcem da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna - rekao je Lazarević dodavši da su tokom nekoliko akcija radnici pomogli djeci sa posebnim potrebama, oboljelima i siromašnima.

- Tu su svi zaposleni uključeni, počevši od direktora pa do radnika na visini zadatka i odgovornosti, to je za svaku pohvalu. Takođe, u dvije humanitarne akcije koje su organizovali predsjednik RS i kabinet predsjednika Vlade Srpske, kao preduzeće značajno smo pomogli, a novac je bio namijenjen djeci sa rijetkim bolestima - kazao je Lazarević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )