FOTO: null

Sve više poljoprivrednika na području Semberije odlučuje se za uzgoj visokokvalitetnih ovaca “romanovske rase” za koje vlada veliko interesovanje na domaćem tržištu.

Sa uzgojem ovih ovaca, među prvima u Semberiji počeo je Milenko Urošević, iz Dragaljevca. 

Prije četiri godine kupio je šest jagnjadi ove rase koje je platio 5.000 maraka. Uloženi novac, mu se već prve godine isplatio. U proteklom periodu ostvario je odlične rezultate pa namjerava da proširi stado i objekte.

"Uzgoj ovce romanovski nije mnogo zahtjevan. Dovoljna je obična štala, ali objekat mora biti malo visočiji. Ova rasa je ukrštana sa muflonom pa traži više vazduha i svjetlosti", kaže Milenko.

Danas je u oboru Milenka Uroševića 15 romanovskih ovaca koje se svakodnevno jagnje. 

"Njihova karakteristika je što su to čiste ovce bez mirisa, koje dnevno pojedu balu sijena i obrok od pola kilograma kukuruza, pšenice ili smjese od zobi. Najbolja hrana za njih je otpad od kukuruza, soje, suncokreta. Njihova prednost je što mogu da se uzgajaju u jaslama i ne traže ispašu", ističe Milenko. 

U ovaj posao uključena su i Milenkova djeca koja se uglavnom brinu o bezbjednosti ovaca. 

Prošle godine Uroševići su od 14 ovaca imali 42 jagnjadi. Jedna ovca u prosjeku ojanji troje pa i više jagnjadi. Trenutna cijena za jagnje od tridesetak kilograma je oko 100 evra, povoljna je i za kupce pa je prodaja jagnjadi unaprijed dogovorena. S obzirom na isplativost Uroševići svima preporučuju da se bave uzgojem ove rase. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )