FOTO: youtube

Ljubitelj ste šampite, ali iz nekog razloga uvijek je jedete u poslastičarnici, a tako rijetko pravite kod kuće. Kada probate ovaj brzi recept i shvatite koliko ih jednostavno napraviti više nećete trčati u poslastičarnicu po šampite.

Za šaum:

6 bjelanjaka

24 kašike šećera

malo manje od 1dl vode

prstohvat soli

Za koru:

6 žumanjaka

6 kašika šećera

6 kašika brašna

6 kašika mlijeka

6 kašika ulja

1 mala kašika praška za pecivo


Priprema:

Prvo napraviti koru. Umutiti žumanjke sa šćerom u pjenastu masu. Dodati mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. U tepsiju staviti pek papir, izliti smjesu i peći oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, odstraniti pek papir i položiti na tacnu.

Za šaum, staviti šećer u šerpu, dodati vodu i staviti da se kuva. Kad provri smanjiti na najmanju temperaturu. Dok se voda kuva umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti. Dotle je šećer sa vodom provrio. Prokuvan šečer lagano dodavati (vreo) u čvrst snijeg (NE ODJEDNOM). Na pocetku po 2-3 kašike, kasnije povećavati i tako dok se ne potrosi sva tekućina. Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini nekih 10 minuta. Čvrstoću provjeriti kašikom (kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kašike, vec stoji čvrsto).

Na ohladjen biskvit staviti šaum i poravnati. Staviti u frizider da se ohladi. Ohlađenu šampitu služite po svojoj želji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )