FOTO: capital.ba

Poreska uprava Republike Srpske (PURS) u oktobru je banjalučkom Okružnom tužilaštvu dostavila izvještaje protiv četiri poreska obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet Srpske za više od milion maraka, otkriva “Glas Srpske”.

Za najveću štetu terete direktora firme “Metal” a.d. Banjaluka Branu Miloševića kojeg sumnjiče da je budžet Srpske oštetio za 650.000 maraka. Miloševiću na teret stavljaju čak četiri krivična djela i to zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i utaja poreza i doprinosa.

Brane Milošević kategorično odbacuje optužbe i kaže da se “može podnijeti prijava i da je utajio 650 miliona maraka, ali da od toga nema ništa”. On dodaje da se protiv njega pred sudovima već vode dva postupka u kojima mu sude, praktično, za isto ono za šta ga sada tereti PURS.

- Ne nanosim nikakvu štetu budžetu RS niti vršim utaju bilo kakvih poreza i doprinosa. Ja uredno evidentiram sve obaveze kada je riječ o porezima i doprinosima, ali nemam sredstava da to platim zato što moram da platim plate radnicima. Evidentiram sve obaveze, ali ako moram da biram da li ću dati porez državi ili plate radnicima, ja ću uvijek dati radnicima - kaže Milošević.

On ističe da bi Poreska uprava po istom osnovu po kojem njega tereti trebalo da podnese krivičnu prijavu i protiv direktora javnih zdravstvenih ustanova kojima stalno raste poreski dug.

- Ako kod njih stalno raste dug, to znači da ne izmiruju obaveze. Zašto protiv njih ne podnose krivične prijave?! Neka kažu kako sam ja otuđio pare i oštetio budžet i ja ću ići sam u zatvor, ne moraju me ganjati. Samo sam spriječio da se na osnovu izmišljenog duga na imovini “Metala” namire Petar Dušanić i njemu slični - kaže Milošević.

Pored izvještaja protiv direktora “Metala”, Poreska uprava RS u oktobru je podnijela izvještaje protiv još tri poreska obveznika zbog sumnje da su budžet oštetili za oko 377.000 maraka. Bivši direktor Ribnjaka “Saničani” Rade Ratkovac osumnjičen je da je počinio krivična djela povreda osnovnih prava radnika, oštećenje povjerilaca, nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i neuplaćivanje poreza po odbitku, te da je oštetio budžet za 178.472 KM.

Fizičko lice Gojko Janković je osumnjičen da je utajom poreza i doprinosa oštetio budžet za 162.085 KM, a za isto krivično djelo terete i Slavišu Đukića koji je osumnjičen da je kao odgovorno lice u firmi “Agrotrak” iz Srpca oštetio budžet za 37.400 KM.

PURS je nadležnim tužilaštvima u Srpskoj ove godine dostavio ukupno 23 izvještaja protiv poreskih obveznika za koje postoji osnov sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet Srpske za oko 2,9 miliona maraka. Prema zvaničnim podacima, najviše izvještaja, čak 15, podneseno je zbog utaje poreza i doprinosa, a ovim krivičnim djelom budžet Srpske oštećen je za 1.425.000 KM.

Maričić

Direktor Poreske uprave RS Goran Maričić kaže da 23 podnesena izvještaja za deset mjeseci ove godine pokazuju da je nastavljen intenzivan rad istražilaca PURS-a.

- Pored utaje poreza i doprinosa, izvještaji su podneseni i zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, nepravilnog izdvajanja sredstava, zaključivanja štetnog ugovora i prouzrokovanja stečaja nesavjesnim poslovanjem, kao i nepravilnog izdvajanja sredstava pravnih lica - objašnjava Maričić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )