FOTO: Srpska Info

Ako volite slatke, orijentalne kolače, ovo je idealan kolač za vas.

Sastojci:

3 veća jaja

1 šolja brašna

1 šolja šećera

1 šolja griza

1/2 šolje kokosovog brašna

½ šolje putera otopljenog

1 kesica praška za pecivo

½ šipka vanile

Sirup:

2 šolje šećera

2 šolje vode

3 kašike soka od limuna

Priprema:

Ovo je jedan od kolača ”baklavastih” samo po ukusu. Prosto se sprema, a ima mnogo lijep ukus. A tekstura mu je kao kod koha. Samo što ovdje nema mlijeka. Ali zato se preliva sirupom. I da vam kažem zgodna je veličina. Ja sam pekla u manjem đuveču i obzirom da je jak i sladak rijetko ko može da pojede više parčeta, tako da mislim da je ovo dovoljno.

Jaja mutite zajedno sa šećerom i vanilom. Najjača brzina oko 5 minuta dok jaja ne posvijetle i masa postane gusta. Smanjite na najslabije mikser pa dodajte puter. Kada se sjedini sa jajima dodajte sve ostale sastojke odjedanput.

Peče se na 180 stepeni oko 20 do 25 minuta u zavisnosti od rerne. Isjecite tek ispečen kolač na parčiće direktno u plehu. Hladan kolač prelijte vrelim sirupom. Sirup se kuva klasično kao i svaki. Šećer, limun i voda u šerpu pa na ringlu. Od momenta kada provri kuvajte 4 minuta. Prelijte kolač i ostavite da upije. Vidjećete da će kolač jako brzo da upije. Da vas ne zavara, sačekajte da se potpuno ohladi jer treba ne samo da se ohladi nego i da lijepo nabubri griz. Kolač se obično servira uz kuglu sladoleda ili recimo neko voće. Pa prijatno dragi moji, piše zena.blic.rs.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )